Sos pieczarkowy - przepis idealny do mięs | Przepisy.pl pixel

Sos pieczarkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
721 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

15 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę, pieczarki pokrój w cienkie plastry. Następnie rozpuść masło w garnku, dodaj przygotowane warzywa i podsmaż je przez 5 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Sos pieczarkowy - Krok 1

Krok 2

Rozpuść Bulion grzybowy Knorr w 2 szklankach wrzątku i dodaj do cebuli oraz pieczarek.

Sos pieczarkowy - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj dokładnie mąkę ze śmietanką, po czym wlej ostrożnie do gotującego się bulionu. Gotuj, ciągle mieszając, przez 1 minutę.

Sos pieczarkowy - Krok 3

Krok 4

Na koniec posyp sos pieczarkowy posiekaną natką pietruszki i dopraw go pieprzem do smaku.

Sos pieczarkowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

Jeśli lubisz kurki możesz zobaczyć sos pieczarkowy przepis z twistem

 

4

Opinie o przepisie

  • ANNA Gol

    ANNA Gol , 19.12.2017

    Sos bardzo dobry. Może za dużo śmietany dałam...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zimowisko

    Zimowisko , 01.11.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Pokutta

    Rafal Pokutta , 21.09.2015

    pycha, mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos pieczarkowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczarkowySos pieczarkowy

Nie samą zupą pieczarkową smakosz żyje! Jak zrobić sos pieczarkowy, by stał się ozdobą stołów? Mamy na to sprawdzony sposób i chętnie się nim podzielimy. Niezawodny przepis na sos pieczarkowy będzie asem z rękawa każdego kucharza.

Dla kogo? Konsystencja i smak sosu pieczarkowego sprawią, że każde danie będzie smakowało lepiej, a jego przygotowanie zajmie tylko kwadrans. Jak zrobić sos pieczarkowy krok po kroku? Wystarczy, że przysmażysz na patelni cebulkę z pieczarkami, rozpuścisz bulion grzybowy Knorr, a na koniec dodasz śmietanę – tak powstanie najlepszy sos kurkowo-pieczarkowy. Szczyptą przypraw oraz pietruszki nadasz potrawie aromatyczny zapach i wydobędziesz smak pieczarki. Zadowoleni będą wszyscy koneserzy grzybowych akcentów.

Na jaką okazję? Pieczarka – królowa wśród grzybów w polskiej kuchni - powinna znaleźć się na talerzu zarówno podczas codziennych posiłków, jak i w trakcie niedzielnego obiadu w postaci pysznego sosu pieczarkowego.

Czy wiesz, że? Pamiętaj, że w XVIII wieku potrawy z pieczarki uważano za wyjątkowo wykwintne. Serwowane były wyłącznie przez najlepszych, francuskich kucharzy. Dlatego, jeżeli marzy ci się uniwersalny dodatek do niedzielnego dania z nutą ekstrawagancji, odkryj, jak zrobić sos pieczarkowy. Chcesz, by zrobiło się jeszcze bardziej elegancko? Zaserwuj swoim gościom sos pieczarkowy z winem –przepis pierwsza klasa!

Dla urozmaicenia: Sos pieczarkowy może być spokojnie uzupełnieniem dania mięsnego – idealnie komponuje się z delikatną cielęciną czy królikiem. Przepis na sos pieczarkowy na winie okaże się tu nieodzowny! Niech ten smaczny dodatek pojawia się również w jadłospisie obok placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków z farszem z ryżu i mięsa mielonego. Nietuzinkowym, choć ciekawym duetem na talerzu, może być gęsty sos pieczarkowy, podany z grzankami lub naleśnikiem. Nasz sos pieczarkowy to przepis, który zawsze się udaje!