Sos z serka topionego – serowy do makaronu | Przepisy.pl pixel

Sos serowy z serka topionego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
396 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1717 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Serek pokrój na mniejsze kawałki.

Sos serowy z serka topionego - Krok 1

Krok 2

Wsyp łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko, śmietanę i dodaj kostkę Knorr. Całość zagotuj.

Sos serowy z serka topionego - Krok 2

Krok 3

Do sosu włóż rozdrobniony ser i gotuj na małym ogniu do momentu całkowitego jego rozpuszczenia. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Sos serowy z serka topionego - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Honorata Monika Dobrzańska

    Honorata Monika Dobrzańska , 16.02.2020

    Bardzo mi smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Dude

    Łukasz Dude , 12.03.2017

    Przecież pisze żeby dodać pół kostki rosołowej wiec wtf

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Słomkowska

    Justyna Słomkowska , 30.11.2016

    Ja zamiast cebuli dodalam trzy zabki czosnku i pol kostki rosolowej i wyszedl idealny ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Wąsowski

    Bartek Wąsowski , 12.03.2016

    trosZke za słony jak sie da całą kostkę, polecam dać poł, i szczypte gałki muszkatałowej, niebo w gebie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy z serka topionegoSos serowy z serka topionego

Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny drzemie w zwyczajnym serku topionym. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz z niego pyszny kremowy sos serowy, który może posłużyć jako dip do warzyw, chipsów, krakersów, koreczków, a także – po podgrzaniu – do makaronu. Wyśmienicie będą smakować zamoczone w nim nuggetsy z kurczaka, paluszki rybne, skrzydełka drobiowe, grillowane kiełbaski lub pierogi w chrupiącym cieście. Długo można by wymieniać smakołyki, które z dodatkiem sosu z serkiem topionym posmakują jeszcze lepiej. Kremowy, aromatyczny i wyjątkowo apetyczny – tak określilibyśmy specjał, który zrobisz z naszymi wskazówkami. Jak wygląda proces gotowania? Gwarantujemy, że to naprawdę proste i szybkie zadanie. Wystarczy 15 minut na zrobienie sosu na bazie serków topionych. To jak? Popatrz na naszą recepturę, zaopatrz się niezbędne składniki i działaj! Teraz wszystko zależy od ciebie, ponieważ nasze wskazówki już znasz. Niech sos z serka topionego zagości w twojej kuchni i urozmaici ulubione potrawy. Smacznego! 

Dla kogo?

Choć sos serowy z serka topionego doskonale pasuje do różnych potraw, nie smak jest największą zaletą tego przepisu. To cena i dostępność składników sprawiają, że powinien znać go każdy. Mąkę, śmietanę, tłuszcz, kostkę rosołową i odrobinę mleka zawsze znajdziesz w swojej kuchni, a główny bohater – czyli serek topiony – to produkt równie popularny, co niedrogi. Przygotowując przepis na sos z serków topionych, zadbasz zatem zarówno o swoje podniebienie, jak i stan portfela. Polecamy nasz przepis wszystkim miłośnikom kremowych i aromatycznych potraw. Sos serowy z serka topionego cechuje idealna konsystencja, która sprawi, że ulubione mięsa będą zachwycać soczystością na najwyższym poziomie. Aromat to również jeden z wielu walorów naszego przepisu. Mieszanka przypraw, którą znajdziecie na liście składników, sprawi, że nikt nie przejdzie obojętnie obok sosu serowego z serka topionego. Pycha! 

Na jaką okazję?

Receptura sosu z serka topionego zapewne mogłaby znaleźć się w niejednej książce o oszczędnym gotowaniu. Nie oznacza to jednak, że nie możesz się nim pochwalić! Podaj go jako dip podczas seansu filmowego, na który wpadają znajomi. Planujesz sylwestrowy bal albo parapetówkę? Niech miseczka z sosem serowym z serka topionego zostanie ułożona tuż obok chrupiących przekąsek. Ostrzegamy, że szybko może zniknąć z talerzy, więc rozważ zrobienie większej porcji tego kremowego i aromatycznego specjału. Sos serowy z serków topionych sprawdzi się również jako dodatek do obiadów czy kolacji. Serwuj go w towarzystwie ulubionych mięs, warzyw oraz makaronów, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Odmień oblicze dań z jadłospisu dzięki naszej recepturze na sos z serków topionych. Z takim przysmakiem każde wydarzenie będzie niezwykle udane i, co najważniejsze, apetyczne! Skusisz się na sos z serków topionych? 

Czy wiesz, że?

Sos z serków topionych może być doskonałym sposobem na przekonanie domowników do jedzenia większej ilości gotowanych warzyw. Brokułowi czy brukselce z takim dodatkiem nikt się nie oprze. Jeżeli masz w swoim domu niejadków, to koniecznie zaserwuj im sos serowy! Talerze zostaną bardzo szybko opróżnione, a ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. A przygotowanie naszego sosu zajmuje jedyne 15 minut. Przyznaj, że to naprawdę niewiele, więc możesz zrobić go w dowolnym momencie, nie poświęcając na to zbyt dużo czasu. Wspominaliśmy już, że sos serowy z sera topionego zachwyca niepowtarzalnym aromatem. Pora zdradzić nasz tajny składnik, który zdecydowanie wpływa na wyrazisty smak naszego specjału. To dodatek – rosół z kury Knorr – koniecznie zaopatrz się w ten produkt przed gotowaniem. Połącz go z innymi składnikami i uzyskaj najlepsze rezultaty w kuchni.

Dla urozmaicenia:

Nasz sos z serkiem topionym powstał na bazie serka naturalnego, ale jeśli użyjesz serka smakowego, np. o z papryką, pieczarkami lub szynką, wówczas będzie smakował jeszcze ciekawiej. Nie martw się o dostępność tych produktów w sklepie, ponieważ z pewnością znajdziesz je na półkach każdego małego sklepu, jak i supermarketu. Przygotowana przez nas lista składników jest krótka i prosta, dzięki czemu gotowanie będzie jeszcze łatwiejsze! Sos serowy możesz także urozmaicić dodatkami ulubionych warzyw. Doskonale sprawdzą się np. drobno pokrojone oliwki lub papryka. Dorzuć coś od siebie i ciesz się bogactwem smaków w tej potrawie. A jeśli jesteś fanem aromatycznych i ostrzejszych dań, to dodaj do sosu papryczkę chili lub świeże zioła. Zapach tego serowego przysmaku będzie unosił się po całym domu. Eksperymentuj z naszą recepturą i dodawaj do niej ulubione składniki, dzięki czemu stworzysz kompozycję odpowiadającą twoim preferencjom. Po zrobieniu pysznego sosu serowego z serków topionych koniecznie podziel się z nami komentarzem. Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne, więc nie zapomnij zostawić opinii pod przepisem. Do usłyszenia!