Sos serowy z jalapeno do nachos - przepis: dip | Przepisy.pl pixel

Sos serowy do nachos na ciepło

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
642 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę. Do rondelka wrzuć margarynę i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj cebulę i podsmażaj, często mieszając.

Sos serowy do nachos na ciepło - Krok 1

Krok 2

Gdy cebula się zeszkli, dodaj łyżkę mąki, energicznie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko i często mieszając, doprowadź do wrzenia. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień.

Sos serowy do nachos na ciepło - Krok 2

Krok 3

Do gotujących się składników wsyp starty cheddar, serek topiony oraz krążki jalapeno. Wszystko podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia serów. Na koniec całość dopraw do smaku przyprawą Knorr. Gotowy sos serowy z jalapeno przelej do miseczek i podawaj natychmiast po przygotowaniu w towarzystwie nachosów lub innych chrupiących przekąsek typu snack.

Sos serowy do nachos na ciepło - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sos serowy do nachos był jeszcze bardziej pikantny, możesz do niego dosypać mieloną ostrą paprykę. Wierzch sosu udekoruj listkami kolendry, która nada potrawie typowo meksykańskiego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy do nachos na ciepłoSos serowy do nachos na ciepło

Ciepły, gęsty i pikantny sos serowy jalapeno, w którym zanurzysz kukurydziane chrupki o charakterystycznym trójkątnym kształcie, to najlepsza przekąska na zorganizowaną dla znajomych imprezę lub wspólne oglądanie meczu. Jego smak dopieści wasze kubki smakowe. Nachos z serowym sosem na ciepło to zestawianie znane jest wielu osobom pewnie z kin, gdzie właśnie tak się je podaje. Nie jest jednak powiedziane, że w sosie nie można by maczać domowych frytek z ziemniaków, selera lub marchewki, albo polać nim grillowanych warzyw lub ugotowanych różyczek brokułów bądź kalafiora. Warto spróbować!

Dla kogo?

Aromatyczny i pełen smaku sos serowy na ciepło polubi każdy smakosz różnorodnych serów oraz chrupiących nachosów, zapiekanek warzywnych, makaronów i pieczonych mięs.

Na jaką okazję?

Popołudniowy grill na świeżym powietrzu, spotkanie ze znajomymi, a może rodzinny wieczór z ciekawym filmem? Wraz z zestawem chrupiących przekąsek doskonale się sprawdzi sos serowy na ciepło, który dzięki dodatkowi pikantnej papryczki jalapeno, doskonale podkreśli smak nachosów i innych dodatków.

Czy wiesz, że?

Jalapeno zaliczane jest do grupy papryczek chili. Wyróżnia się ona niewielkimi rozmiarami oraz trójkątnym kształtem, a jej ostrość zależy od klimatu oraz sposobu uprawy. Z dojrzałych owoców przygotowuje się chipotle – wędzoną paprykę dodawaną do wielu typowo meksykańskich potraw jak salsy, tortille, burrito czy zawijanych wrapów.

Dla urozmaicenia:

Sos serowy z jalapeno będzie tak samo dobrze pasował również do innych podawanych na ciepło przysmaków jak drobiowe nuggetsy i skrzydełka czy kawałki ryby w chrupiącej panierce. Można nim również polać ugotowane na parze lub krótko smażone warzywa, a nawet przygotować zapiekankę makaronową. Jeden sos a tyle możliwości!