Sos serowy na zimno - z serka topionego: dip | Przepisy.pl pixel

Sos serowy do nachos na zimno

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
386 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

100 mililitrów

6 łyżek

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przełóż majonez oraz jogurt – wymieszaj razem.

Sos serowy do nachos na zimno - Krok 1

Krok 2

W rondelku podgrzej mleko, dodaj serek topiony i rozpuść go mieszając. Następnie dodaj starty ser i również rozpuść go.

Sos serowy do nachos na zimno - Krok 2

Krok 3

Rozpuszczone sery przełóż do miski z majonezem oraz jogurtem, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba. Posyp natką.

Sos serowy do nachos na zimno - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy do nachos na zimnoSos serowy do nachos na zimno

Meksykańska przekąska numer jeden – nachos, czyli kukurydziane chrupki w kształcie trójkątów – nieodłącznie serwowana jest z sosem serowym. W tym przepisie, pokazujemy jak zrobić zimny, gęsty i niezwykle smaczny serowy dip. Jego bazą jest dobry majonez, jogurt naturalny i co najmniej dwa rodzaje sera roztopione uprzednio w mlecznej kąpieli. Oprócz nachosów – zarówno tych naturalnych, bez przypraw lub tych o różnych smakach – możesz w nim maczać krakersy, paluszki lub chipsy ziemniaczane, a także tzw. crudities czyli słupki ze świeżych warzyw, np. papryki, selera naciowego i marchewek. To przekąska idealna na każdą imprezę lub do chrupania przed telewizorem. Możesz też lekko zmodyfikować przepis – do sosu do nachosów pasuje też odrobina ostrego chili. Jego smak wzbogacą też zioła, czosnek lub marynowane ziarna kolorowego pieprzu.