Sos pieczarkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pieczarkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

130

heart
271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno szalotkę i czosnek, podsmaż na tłuszczu.

Sos pieczarkowy - Krok 1

Krok 2

Obierz i drobno pokrój pieczarki. Następnie dodaj do cebuli i czosnku.

Sos pieczarkowy - Krok 2

Krok 3

Wlej śmietanę.

Sos pieczarkowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj Sos śmietanowo - grzybowy Knorr i gotuj około 10 minut.

Sos pieczarkowy - Krok 4

Krok 5

Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sos pieczarkowy podawaj do ryżu, kasz, mięs, makaronu.

Sos pieczarkowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Marek Wołczański

    Marek Wołczański , 21.10.2015

    Według Geslerowej to:zamiast śmietany należy dać mleko a zamiast sosu smietanowo-grzybowego (kupnego) należy dać sos beszamelowy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczarkowySos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to uniwersalny dodatek do wielu dań. Często używa się go do mięs pieczonych, pulpetów, ziemniaczanych placków i kotlecików, kopytek oraz klusek śląskich. Dobrze pasuje do różnego rodzaju kasz, np. gryczanej lub pęczaku, oraz do makaronu. Dobry sos powinien być gęsty i wyrazisty. Może być gładki, smaczny jest także, kiedy zawiera większe kawałki grzybów. Podsmaż je, pamiętając, że w trakcie smażenia puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość. Połącz je ze śmietaną, aby sos zyskał kremowa konsystencję. Jeśli chcesz, zamień ją na jogurt naturalny albo grecki. Sos pieczarkowy będzie dobrze smakował, jeśli do jego przygotowania użyjesz różnych gatunków grzybów. Jeśli chcesz, żeby sos miał aromatyczny zapach, dodaj do niego suszonych grzybów, np. prawdziwków. Namocz je w wodzie, a następnie użyj jej do sosu. Po zdjęciu z ognia dopraw go natką pietruszki. Sprawdzi się także szczypiorek. Sos przelej do sosjerki albo połącz z potrawą. Sprawdź nasz przepis i przygotuj ten smaczny dodatek!