
Składniki
100 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
50 mililitrów
1 szklanka
200 mililitrów
20 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.

Krok 2
Dodaj zielony pieprz, całość zalej koniakiem lub brandy i podpal. Po wypaleniu się alkoholu wlej czerwone wino, całość gotuj od 3 do 5 minut, aż wino prawie zupełnie odparuje.

Krok 3
Do sosu wlej śmietanę i pełną szklankę wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze 3 minuty.


Dobra rada:
Do sosu zamiast wody można dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Tak przygotowany sos jest idealny do steków z polędwicy wołowej lub polędwiczki wieprzowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos z zielonego pieprzu
Niebanalny, przyrządzony z dobrej jakości składników sos z zielonego pieprzu, może nadać wykwintny charakter nawet najprostszym potrawom. Czasami naprawdę niewiele trzeba, by przyrządzić wykwintne danie. Zainspiruj się naszym przepisem na sos z zielonego pieprzu i przygotuj wyśmienity dodatek do wielu dań na bazie tej przyprawy.
Dla kogo?
Sos z zielonym pieprzem posmakuje wszystkim miłośnikom nietuzinkowych dodatków do mięs. Pierwszym krokiem w jego przyrządzeniu jest posiekanie w drobną kostkę szalotki i podsmażenie jej na rozgrzanym tłuszczu. Na patelnię dodaj odsączony z zalewy pieprz, a całość zalej brandy lub koniakiem i podpal. Gdy alkohol się wypali, wlej wytrawne czerwone wino i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Do sosu stopniowo dodawaj słodką śmietanę kremówkę. Smak sosu z pieprzu zielonego wzbogacisz dodatkiem esencji do ciemnego sosu pieczeniowego.
Na jaką okazję?
Prosty przepis na sos z zielonego pieprzu wykorzystasz podczas uroczystych spotkań przy stole. Świętujesz urodziny w gronie najbliższych, a może chcesz uczcić dobre wiadomości? Posiłek powinien być ukoronowaniem domowych uroczystości!
Czy wiesz, że?
W przeciwieństwie do czarnego, pieprz zielony jest nieco delikatniejszy w smaku, mniej pikantny, a nawet lekko słodkawy. Do przygotowania tego sosu użyjesz pieprzu z zalewy.
Dla urozmaicenia:
Gotowy sos z pieprzu zielonego będzie idealnym dodatkiem do wielu różnych dań mięsnych: wołowych steków, wieprzowych polędwiczek lub pieczonego schabu.