Sos pomidorowy do pizzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy do pizzy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całość zalej rozmieszanym w 300 mililitrach wody Fixie Knorr. Gotuj chwilę ciągle mieszając.

Sos pomidorowy do pizzy - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek.

Sos pomidorowy do pizzy - Krok 2

Krok 3

Sos dodatkowo dopraw oregano, solą i odstaw na bok, aby wystygł. Sos pomidorowy nakładaj i rozprowadzaj na pizzę łyżką kuchenną w ilości około trzech łyżek na placek.

Sos pomidorowy do pizzy - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 24.01.2017

    nie wiem kto pisal ten przepis ale jest beznadziejnie sformuowany... i wcale nie wyszedl taki gesty jak na zdjeciu totalna klapa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos koperkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy do pizzySos pomidorowy do pizzy

Pizza to ponadczasowe danie, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Równie ważną rolę co ciasto, odgrywa tu sos pomidorowy. Po raz pierwszy zastosowany został w XVII wieku w Neapolu, kiedy to do Europy sprowadzone zostały pomidory. Tu także powstała pierwsza na świecie pizzeria. Do przygotowania sosu pomidorowego możesz wykorzystać zarówno podłużne pomidory z małą ilością sosu i nasion, jak i te gotowe, z puszki. Jeżeli zdecydujesz się na pierwsze rozwiązanie, nie zapomnij o obraniu ich ze skórki. Natnij ją na krzyż, a następnie włóż pomidory do garnka, zalej wrzącą wodą i pozostaw na około pół minuty. Kolejny etap to przełożenie ich do zimnej wody i obieranie od miejsca, w których zostały ponacinane. Do przyprawienia sosu pomidorowego możesz wykorzystać na przykład bazylię, chili, czosnek czy tymianek. Sos świetnie sprawdzi się także jako dodatek to równie popularnego spaghetti napoli, potraw na bazie ravioli lub tortellini albo meksykańskiej enchilady.