Zapiekanka makaronowa z chorizo
w sosie śmietanowym
łatwe
1632 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku wymieszaj makaron, śmietanę, Knorr Naturalnie smaczne, dwie niepełne szklanki wody, pokrojone w plasterki kawałki kiełbasy, przecięte na pół pomidorki oraz część sera.

Krok 2
Wszystko razem zagotuj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 3
Po wierzchu posyp pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos. Całość zawiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zapiekankę odwiń z foli i piecz jeszcze 5 minut tak, aby ser na powierzchni się delikatnie zarumienił.


Dobra rada:
Aby zapiekanka nabrała charakteru, dodaj do niej marynowanych papryczek Jalapeño.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Zapiekanka makaronowa z chorizo
Makaron z chorizo, zapiekany z sosem śmietanowym, pomidorkami koktajlowymi i żółtym serem to prosty i jednocześnie dość oryginalny sposób na zapiekankę, zwłaszcza jeśli posypiesz ją po wierzchu pokruszonymi kawałkami tortilli. Zapiekanka z chorizo ma wielką zaletę, którą jest szybkość przygotowania – zarówno makaron, jak i pozostałe dodatki, wystarczy jedynie ugotować w sosie. Wybierz makaron penne albo inny o podobnym kształcie, na przykład fusilli, a także słodkie pomidorki i pikantną kiełbasę chorizo. Ta hiszpańska wędlina występuje w kilku odmianach, więc jeśli wolisz łagodną, również będzie pasować. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch zapiekanki makaronowej z chorizo żółtym serem dowolnego rodzaju, np. cheddarem albo tylżyckim, a także nachosami, najlepiej o delikatnym smaku. Piecz makaron z chorizo pod przykryciem, a kilka minut przed wyjęciem go z piekarnika, odsłoń folię, żeby ser mógł się zarumienić. Smacznego!
Dla kogo?
Zapiekanka makaronowa z chorizo z pewnością odpowiada gustom kulinarnym osób, które lubią kuchnię hiszpańską – pełną smaków, aromatów i ostrości.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad! Zapiekanka z chorizo i makaronem doskonale sprawdzi się również jako ciepła kolacja czy danie serwowane podczas wykwintnego przyjęcia, na którym chcesz kulinarnie zaskoczyć swoich gości.
Czy wiesz, że?
Kiełbasy chorizo obejmują co najmniej kilka rodzajów. Odróżnia je od siebie przede wszystkim stopień zmielenia, średnica, ostrość, sposób przygotowania i przeznaczenie.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka hiszpańska z chorizo doskonale smakuje również z innymi gatunkami kiełbas. Chorizo możesz zastąpić suchą kiełbasą paprykową, surową albo wędzoną.