Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
20 mililitrów
100 gramów
0.5 sztuki
1 puszka
500 mililitrów
250 gramów
100 gramów
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę cienko pokroić w półtalarki, wrzucić na dużą, głęboką patelnię z 1 łyżką oleju i podsmażyć na średnim ogniu, aż się zrumieni (około 5-7 minut). Odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 2
Cebulę pokroić w kostkę, chilli drobno posiekać i dodać na patelnię, podsmażyć, aż cebula zmięknie.
Krok 3
Dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki i bulion. Wymieszać, aż od dna patelni odkleją się wszystkie podsmażone kawałki.
Krok 4
Następnie wrzucić suchy makaron (u mnie małe kółka), wymieszać, by całkowicie pokrył się płynem i przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu przez około dziesięć minut, aż makaron będzie miękki. W czasie gotowania wymieszać raz lub dwa razy, by makaron się nie skleił.
Krok 5
Na koniec danie posypać tartym serem, poczekać aż się rozpuści. Posypać dymką i podawać - dobre także po podgrzaniu, więc świetnie nadaje się do zabrania do pracy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej