Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar

Autor: Ewa Krosnowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

20 mililitrów

100 gramów

0.5 sztuki

1 puszka

500 mililitrów

250 gramów

100 gramów

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę cienko pokroić w półtalarki, wrzucić na dużą, głęboką patelnię z 1 łyżką oleju i podsmażyć na średnim ogniu, aż się zrumieni (około 5-7 minut). Odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę, chilli drobno posiekać i dodać na patelnię, podsmażyć, aż cebula zmięknie.

Krok 3

Dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki i bulion. Wymieszać, aż od dna patelni odkleją się wszystkie podsmażone kawałki.

Krok 4

Następnie wrzucić suchy makaron (u mnie małe kółka), wymieszać, by całkowicie pokrył się płynem i przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu przez około dziesięć minut, aż makaron będzie miękki. W czasie gotowania wymieszać raz lub dwa razy, by makaron się nie skleił.

Krok 5

Na koniec danie posypać tartym serem, poczekać aż się rozpuści. Posypać dymką i podawać - dobre także po podgrzaniu, więc świetnie nadaje się do zabrania do pracy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jednogarnkowy makaron z kiełbasą i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej