Makaron z jagnięciną po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z jagnięciną po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

400 mililitrów

2 sztuki

400 mililitrów

5 łyżek

2 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni usmaż mięso mielone i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 2

Gdy mięso będzie rumiane, wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Knorr. Gotuj wszystko 20 minut.

Krok 3

Z margaryny, mąki i mleka zrób klasyczny sos beszamel. Dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem.

Krok 4

Wystudź sos beszamelowy i połącz go z jajkami. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Krok 5

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedzony wymieszaj z sosem beszamelowym i wyłóż na spód naczynia żaroodpornego. Pozostaw szklankę sosu na polanie po wierzchu.

Krok 6

Makaron przykryj sosem mięsnym i całość zalej ponownie sosem beszamelowym. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20-30 minut.

2

Opinie o przepisie

  • sfdsdfs sdfsff

    sfdsdfs sdfsff , 10.12.2014

    omnomnomnom

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z jagnięciną po grecku    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z jagnięciną po grecku   Makaron z jagnięciną po grecku

Jagnięcina po grecku to pyszny sposób na przyrządzenie tego szlachetnego mięsa. Chociaż w Polsce nie jest zbyt popularna, nasz kraj jest jej eksporterem, znanym z dostaw jagnięciny wysokiej jakości. Jeśli więc chcesz spróbować, jak smakuje, wybierz odpowiedni przepis, by w pełni móc docenić zalety tego produktu. Dobrze będzie zacząć od namoczenia go w mleku, a dopiero następnie zmielenia i podsmażenia razem z cebulą. Zarumienione mięso uduś w sosie bolońskim. Mieszaj od czasu do czasu i zacznij przygotowywać sos beszamelowy, który doda jagnięcinie po grecku przyjemnej konsystencji oraz podkreśli jej smak. To sos z mleka i mąki, który wybornie sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach. Żeby zyskał jeszcze lepszy smak, wymieszaj go z jajkami, a następnie z ugotowanym al dente makaronem. Wyłóż całość na dno naczynia żaroodpornego i pokryj warstwą sosu mięsnego. Wierzch polej resztą sosu beszamelowego, a jeśli chcesz, kilkanaście minut przed końcem pieczenia, posyp jagnięcinę startym serem. Spróbuj, jak wspaniale smakuje to danie!