Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami
łatwe
719 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku wraz z grzybami. Dodaj kaszę i smaż chwilę razem. Następnie wlej grzybowy wywar, dopraw do smaku i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Krok 3
Piersi umyj i oczyść. W każdej z nich wykonaj nożem nacięcie tak, aby powstał otwór. Ugotowany pęczak wymieszaj z serem i napełnij tak powstałym farszem piersi kurczaka. Nafaszerowane piersi skrop oliwą.

Krok 4
Mięso oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony. Podsmażone mięso odłóż na bok.

Krok 5
Na tą samą patelnię wlej 250 ml ciepłej wody, żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i rozmieszaj ją. Sos zagotuj, włóż z powrotem piersi i gotuj jeszcze 10 minut. Tak przygotowane piersi przed podaniem przekrój pod skosem na pół i podawaj z chrupiącą sałatą oraz ziołową bagietką.


Dobra rada:
W okresie letnim takie piersi śmiało możesz przygotować na domowym grillu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami
Jesteś gotów na kulinarną ucztę? Jeżeli tak, to dobrze się składa, ponieważ przychodzimy z wyjątkową recepturą na pierś z kurczaka z pęczakiem. Poznaj smak tego nietypowego połączenia i dołącz przepis do swojego jadłospisu. Wystarczy 50 minut, by danie znalazło się na Twoim talerzu. Do dzieła!
Dla kogo?
Jeżeli lubisz soczystego kurczaka i nie boisz się poznawać nowych smaków, to nasza receptura będzie strzałem w dziesiątkę w Twoim menu. Pęczak, grzyby i pierś z kurczaka zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ z pozoru odmienne składniki tworzą wyśmienitą kompozycję.
Na jaką okazję?
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi grzybami zrobi prawdziwą furorę, gdy zaserwujesz ją dla swoich gości podczas uroczystego spotkania. Przepis jest prosty, a Ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. Pierś z kurczaka sprawdzi się także jako obiad lub kolacja.
Czy wiesz, że?
Środek kurczaka z naszego przepisu potrafi zaskoczyć smakiem. Oprócz kaszy pęczak znajdziesz w nim także grzyby. Przygotuj leśne specjały według naszych wskazówek, aby na pewno były dobrze oczyszczone. Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.
Dla urozmaicenia:
Zastanów się nad dodatkami, z którymi zaserwujesz pierś z kurczaka. Mogą być to pieczone ziemniaczki lub puree warzywne. Egzamin zdadzą także różnego rodzaje kasze oraz ryż. Wybierz swoją ulubioną kompozycję składników, a później napisz nam w komentarzu, jak smakowało Ci danie.