Pierś z kurczaka z pęczakiem - faszerowana | Przepisy.pl pixel

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
865 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

496 osób wydrukowało

Pobierz pdf

719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku wraz z grzybami. Dodaj kaszę i smaż chwilę razem. Następnie wlej grzybowy wywar, dopraw do smaku i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Piersi umyj i oczyść. W każdej z nich wykonaj nożem nacięcie tak, aby powstał otwór. Ugotowany pęczak wymieszaj z serem i napełnij tak powstałym farszem piersi kurczaka. Nafaszerowane piersi skrop oliwą.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Mięso oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony. Podsmażone mięso odłóż na bok.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Na tą samą patelnię wlej 250 ml ciepłej wody, żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i rozmieszaj ją. Sos zagotuj, włóż z powrotem piersi i gotuj jeszcze 10 minut. Tak przygotowane piersi przed podaniem przekrój pod skosem na pół i podawaj z chrupiącą sałatą oraz ziołową bagietką.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W okresie letnim takie piersi śmiało możesz przygotować na domowym grillu.

18

Opinie o przepisie

  • Magdalena Fly

    Magdalena Fly , 22.07.2018

    Czy mogę to danie zrobić dzień wcześniej? Czy podczas podgrzewania w sosie nie wypłynie mi farsz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bober

    Anna Bober , 25.09.2016

    Pyszne juz ich nie ma .Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Mazurek

    Lidia Mazurek , 11.03.2015

    Mogo byc tez udka nadziewane takim farszem .,,,oczywiscie najpierw z udek wyciogamy kosci. Robilam b dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Szymanik

    Jan Szymanik , 11.03.2015

    Wzrokowo ?, już lubię !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Mazurkiewicz

    Ryszard Mazurkiewicz , 11.03.2015

    LUBIE.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kozuba

    Mariusz Kozuba , 10.03.2015

    Jutro ma takie ,COŚ. być na obiad!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Adam Jankowski

    Ireneusz Adam Jankowski , 10.03.2015

    Rozsądni i myślący ludzie w swojej kuchni nie stosują mieszanek chemicznych produkowanych przemysłowo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfreda Miłek

    Alfreda Miłek , 10.03.2015

    takie super TY robiszPa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Marek Banaszewski

    Marian Marek Banaszewski , 10.03.2015

    A nie mówiłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Cholewiński

    Wiesław Cholewiński , 10.03.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Rachański

    Jan Rachański , 10.03.2015

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Zielnik

    Czesław Zielnik , 10.03.2015

    Gosiu, żadna nowość, ale nie schab,/za suchy/. Bardziej sprawdza się cielęcina.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Chojak

    Agnieszka Chojak , 10.03.2015

    Dobre ale sos własny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Serpina

    Alina Serpina , 10.03.2015

    Ooooooo - coś dla mnie . Uwielbiam sosy grzybowe !!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Cymer

    Miroslaw Cymer , 10.03.2015

    Pyszne musi to być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Bałdyga

    Czesław Bałdyga , 10.03.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Regielli

    Dariusz Regielli , 10.03.2015

    A ja mogę zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Smukała

    Bogdan Smukała , 10.03.2015

    JA TEZ MOGE ZROBIC

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybamiFaszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami

Jesteś gotów na kulinarną ucztę? Jeżeli tak, to dobrze się składa, ponieważ przychodzimy z wyjątkową recepturą na pierś z kurczaka z pęczakiem. Poznaj smak tego nietypowego połączenia i dołącz przepis do swojego jadłospisu. Wystarczy 50 minut, by danie znalazło się na Twoim talerzu. Do dzieła! 

Dla kogo?

Jeżeli lubisz soczystego kurczaka i nie boisz się poznawać nowych smaków, to nasza receptura będzie strzałem w dziesiątkę w Twoim menu. Pęczak, grzyby i pierś z kurczaka zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ z pozoru odmienne składniki tworzą wyśmienitą kompozycję.

Na jaką okazję?

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi grzybami zrobi prawdziwą furorę, gdy zaserwujesz ją dla swoich gości podczas uroczystego spotkania. Przepis jest prosty, a Ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. Pierś z kurczaka sprawdzi się także jako obiad lub kolacja.

Czy wiesz, że?

Środek kurczaka z naszego przepisu potrafi zaskoczyć smakiem. Oprócz kaszy pęczak znajdziesz w nim także grzyby. Przygotuj leśne specjały według naszych wskazówek, aby na pewno były dobrze oczyszczone. Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.

Dla urozmaicenia:

Zastanów się nad dodatkami, z którymi zaserwujesz pierś z kurczaka. Mogą być to pieczone ziemniaczki lub puree warzywne. Egzamin zdadzą także różnego rodzaje kasze oraz ryż. Wybierz swoją ulubioną kompozycję składników, a później napisz nam w komentarzu, jak smakowało Ci danie.