
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś indyka myjemy, osuszamy.
Krok 2
Do moździerza wsypujemy sól, pieprz, paprykę, marynatę Knorr, i przeciśnięty ząbek czosnku. Wszystko ucieramy na papkę, dodajemy oliwę i ucieramy nadal. Gotową pastą przyprawową nacieramy mięso.
Krok 3
Mięso przekładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki na 3-12 godzin do zamarynowania.
Krok 4
Zamarynowane mięso przekładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy do środka wino i zawiązujemy.
Krok 5
Mięso pieczemy ok 45 min w 180st, rozrywamy worek do pieczenia i pieczemy jeszcze aż mięso się zarumieni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk pieczony po hiszpańsku
Pikantny pieczony indyk po hiszpańsku będzie smakował wszystkim, którzy lubią dobrze doprawione drobiowe mięso prosto z piekarnika. O aromacie tego dania decyduje pasta, w której marynuje się indyka przed jego upieczeniem (od trzech do dwunastu godzin). Im dłużej mięso (posmarowane ostrą marynatą) leży w lodówce, tym jego smak staje się bardziej wyrazisty. Następnie piecze się je w woreczku, a na ostatnie minuty tego procesu się go otwiera. Tak przygotowanego indyka najlepiej podawać na obiad, razem z pieczonymi ziemniakami, surówką lub świeżą sałatką. Będzie równie smaczny, jeśli zaserwujesz go z hiszpańską tortillą. Jako ciepła kolacja lub lunch dobrze komponuje się z bagietką i świeżymi warzywami. Jeśli chcesz podkreślić smak potrawy, możesz do niej dołączyć pikantną salsę z pomidorów oraz cebuli. Mięso będzie świetnie smakować z sosem czosnkowym, ketchupem albo sosem śmietanowym, który nieco złagodzi jego ostrość. Szukasz przepisu na pikantne danie z indyka? Sprawdź naszą propozycję!