Chipotle – przepis na danie z czarną fasolą | Przepisy.pl pixel

Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz marchew, paprykę i świeże pomidory pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2

W większym garnku lub rondlu podgrzej olej i smaż kolejno cebulę, czosnek, marchew, następnie paprykę i na końcu dodaj świeże pomidory.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z szklanką wody i wraz z pastą pomidorową dodaj do warzyw.

Krok 4

Odcedź fasolę i wsyp do garnka. Dopraw Oregano Knorr i całość gotuj powoli ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 5

Na końcu dodaj lekko posiekaną kolendrę i podawaj z nachos.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie doskonale smakuje również z ryżem i łyżką kwaśnej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chiliMeksykańskie Chipotle z czarną fasolą i chili

Gorący Meksyk oferuje nam dania rozgrzewające w chłodny dzień. Meksykańskie chipotle z czarną fasolą i chili to warzywna potrawa, którą możesz podać na obiad, i nikt nie zapyta, dlaczego nie ma w niej mięsa. Ten smak jest doskonały i niczego więcej mu nie potrzeba!

Dla kogo?

Pozycja obowiązkowa dla wegan i wegetarian. Jednak danie posmakuje każdemu, bo to wspaniała kompozycja smaków, której warto spróbować.

Na jaką okazję?

To potrawa idealna na obiad. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, więc przepis na meksykańskie chipotle dobrze mieć zawsze pod ręką.

Czy wiesz, że?

Chipotle to wędzona papryczka jalapeno, bardzo popularna w Meksyku. Spotyka się ją również w formie mielonej, a także marynowanej. Co więcej, jest świetnym dodatkiem do sosów, zup i dań jednogarnkowych.

Dla urozmaicenia:

Danie wyśmienicie smakuje zarówno z nachosami, jak i z ryżem oraz kwaśną śmietaną. Wybierz to, co lubisz bardziej!