Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

5

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

35 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

150 gramów

60 gramów

15 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokój w kostkę cebulę. Następnie umyj dokładnie pieczarki i pokój w plasterki. Na oleju z pomidorów podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj pieczarki i podduś pod przykryciem. Obierz 1 ząbek czosnku i wyciśnij go przez praskę do garnka. Następnie dorzuć kostkę warzywną. Do zawartości garnka dodaj tymianek, pieprz ziołowy oraz chili i podsmażaj na przemian z duszeniem ok. 25 minut. Odczekaj, aż pieczarki lekko przestygną i wymieszaj gotowe pieczarki z mascarpone.

Krok 2

Ugotuj makaron według instrukcji. W między czasie pokrój cukinię w pół plastry i usmaż ją na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodaj obrany, sprasowany drugi ząbek czosnku oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

Krok 3

Pokrój ser feta w kostkę, kolendrę posiekaj oraz przygotuj papryczki.

Krok 4

Do miseczek nałóż makaron, następnie polej makaron kremowym sosem pieczarkowym, dołóż cukinię i wszystko podaj ze składnikami przygotowanymi w kroku 3. Całość dania możesz wymieszać, wtedy będzie smakowało najlepiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy makaron z kremowym sosem pieczarkowym i włoskimi dodatkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej