Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

12

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 łyżka

3 sztuki

2 ziarna

2 ziarna

3 ziarna

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

80 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białą fasolę bardzo dokładnie odsącz na sitku i zblenduj dokładnie na gładką masę.

Krok 2

Pokrój dwie cebule w drobną kostkę oraz jabłko obrane ze skórki w nieco większą. Następnie na maśle z odrobiną oleju (lub w przypadku wegan tylko na oleju) podsmaż cebule wraz z zielem angielski, jałowcem, lubczykiem, goździkiem i liściem laurowym. Następnie dodaj pokrojone jabłko, dopraw solą i smaż jeszcze kilka minut, aż jabłko lekko zmięknie.

Krok 3

Wyjmij wszystkie przyprawy i ostudzony farsz dodaj do pasty z fasoli. Wszystko lekko zblenduj, tak żeby zostały wyczuwalne kawałki cebuli. Dopraw do smaku sola oraz pieprzem.

Krok 4

Mocno rozgrzej patelnię z czterema łyżkami oleju. W międzyczasie pokrój w niewielką kostkę wędzone tofu i wrzuć na patelnie. Następnie dodaj łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej oraz sól. Dobrze wszystko wymieszaj i smaż przez około 5 minut. Osącz skwarki wegańskie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie dodaj je do wcześniej przygotowanej fasoli. Smalec serwuj dobrze schłodzony na pajdzie chleba z ogórkiem kiszonym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej