Wegańska frittata z rydzami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska frittata z rydzami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

180 gramów

50 gramów

50 gramów

150 mililitrów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 garść

1 garść

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rydze dokładnie oczyść, przepłucz wodą i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, przełóż pokrojone grzyby i cebulę, zamieszaj, przykryj pokrywka i duś na małym ogniu przez ok 3-4 minuty. Nie dłużej.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 1

Krok 2

Do miski przełóż tofu, mleko oraz przyprawy. Zblenduj całość na gładką papkę.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 2

Krok 3

Dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, majonez, 1 łyżkę grzybowego sosu sojowego i zblenduj ponownie na gładko.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 3

Krok 4

Dodaj 2 płaskie łyżeczki soli kala namak, zamieszaj i spróbuj. Jeśli jajeczny posmak (charakterystyczny dla tej soli) jest zbyt delikatny - dodaj więcej. Opcjonalnie dodaj drugą łyżkę grzybowego sosu sojowego, wymieszaj do połączenia składników.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 4

Krok 5

Zdejmij pokrywkę z patelni, na podsmażone rydze z cebulą przełóż całą zawartość miski, wyrównaj z wierzchu.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 5

Krok 6

Drobno posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, lubczyk oraz pikantną papryczkę - jeśli wolisz bardziej pikantne dania, możesz dodać całą z ziarnami. Jeśli preferujesz bardziej delikatne - dodaj połowę. Lekko wymieszaj składniki, ale tylko powierzchownie, tak aby nie ruszać grzybów. Przykryj pokrywką i smaż na niewielkim ogniu przez ok 5 do 7 minut.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 6

Krok 7

Gdy brzegi frittaty lekko się zarumienią, zdejmij pokrywkę, patelnię przykryj dużym płaskim talerzem, odwróć szybkim ruchem tak aby opadła na talerz a następnie zsuń ją z powrotem na patelnię - wierzchem z ziołami do dołu. Dzięki temu równomiernie usmaży się z dwóch stron. Smaż już bez przykrycia przez ok 3 do 4 minut. Gorącą frittatę przełóż na talerz, podawaj od razu posypaną świeżymi ziołami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej