Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

318

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do ziołowego kurczaka. Rozgrzać patelnie i usmażyć.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Gdy woda odparuje dodajemy usmażonego kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy na środek dwie łyżki farszu i zlepiamy ze sobą końce po obu stronach. Posypujemy tartym serem.

Krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 5

Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy przez 20 minut.

Kinga Borowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 31.05.2022

    Z jednego ciasta ile wychodzi łódeczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magda

    Magda , 05.12.2020

    TAK. Sprawdzone, ale nie mogę powiedzieć czy dobre, bo po wyjęciu od razu zniknęły do ostatniego okruszka! (Żartuję, miałam w tym swój znaczny udział, pyszne!)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Magda

    Magda , 05.12.2020

    TAK. Dostałam cynk, że ten przepis ma wzięcie. Zakasam rękawy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej