Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie
łatwe
57 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
50 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z trzema łyżkami oleju, dodaj do niej posiekany rozmaryn, startą skórkę z cytryny oraz kilka kropel soku z cytryny.

Krok 2
Tak przygotowaną pastą natrzyj podwójną pierś z kurczaka. Smaż ją na patelni przez około 15 minut, obracając co jakiś czas. Gdy mięso będzie gotowe, odłóż je na bok. Jeśli chcesz skrócić czas smażenia piersi, rozetnij je wzdłuż na pół. Cieńsze plastry będą potrzebowały mniej czasu na upieczenie.

Krok 3
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, dodaj łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj. Całość zalej szklanką soku jabłkowego, lub jeśli wolisz, aby sos był bardziej wytrawny, użyj białego wina. Wszystko razem gotuj, aż płyn odparuje i zmniejszy swoją objętość o połowę. Na koniec dodaj łyżkę masła i delikatnie wymieszaj tak, aby płyn zrobił się kremowy. Piersi z kurczaka włóż z powrotem do sosu i zagrzej.

Krok 4
Gotową pierś pokrój w plastry. Podawaj z ryżem i warzywami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie
Jeśli szukasz pomysłu na proste i pełne smaków danie to koniecznie wypróbuj przepis na soczystego kurczaka z patelni w wybornym rozmarynowo-cytrynowym sosie. Potrawa ta zachwyci nie tylko podniebienia, ale dzięki fantazyjnemu podaniu, zadowoli również oczy twoich gości. By ją zrobić, zacznij od przygotowania aromatycznej marynaty do kurczaka (możesz zastąpić go również indykiem). Połącz ze sobą kostkę rosołową, olej, pachnący posiekany rozmaryn oraz skórkę i kilka kropel soku z cytryny. Z wyśmienitym kurczakiem idealnie będzie komponował się pyszny sos, który przyrządzisz na bazie cebuli, odrobiny mąki, masła oraz soku jabłkowego lub wina, jeśli wolisz bardziej wytrawną wersję. Delikatne mięso z kremowym sosem podawaj z ryżem oraz ulubionymi warzywami. Na koniec udekoruj potrawę świeżymi ziołami, np. pietruszką.