Kotleciki z fetą i jarmużem - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z fetą i jarmużem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

6 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso łączymy z rozgniecionym czosnkiem, Delikatem, kosteczką pietruszkową, jajkami i kaszą. Kaszę dodajemy stopniowo. Jej ilość zależy od wielkości jajek i od mięsa. Generalnie mięso po wymieszaniu ma mieć dość zwartą konsystencję.

Krok 2

W drugiej miseczce łączymy fetę, drobno posiekany jarmuż, oregano i pieprz. Mieszamy energicznie, aby powstał w miarę gładki farsz.

Krok 3

Mięso dzielimy na 4 części i rozpłaszczamy je ręką tworząc spory placek. Na środku mięsa układamy farsz i sklejamy boki.

Krok 4

Kolteciki smażymy na oleju do czasu aż będą rumiane.

Krok 5

Kotleciki możemy podać z sosem jogurtowym lub z sosem słodko kwaśnym.

Kasia G.

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z fetą i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z fetą i jarmużemKotleciki z fetą i jarmużem

Szukasz inspiracji na urozmaicenie klasycznych dań? Spróbuj niecodziennego sposobu na przyrządzenie kotletów mielonych – nadziej je jarmużem i serem feta. Do ich przygotowania użyj mięsa wołowego albo mieszanego, wołowo-wieprzowego. Bardzo smaczne, choć delikatniejsze, będą także z cielęciny oraz udźca z indyka. Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi przyprawami, dodając do niego stopniowo kaszę mannę. Jej ilość może być różna w zależności od rodzaju mięsa oraz wielkości jajek. Gotowa masa powinna mieć zwartą konsystencję – dzięki temu dobrze utrzyma farsz i nie rozpadnie się podczas smażenia. Mięso podziel na cztery części, utwórz z nich płaskie placki. Następnie przygotuj farsz. Jarmuż porwij na małe kawałki i zblanszuj, zanurzając na minutę w wodzie. Możesz także lekko go podsmażyć. Jeśli masz młode, niewielkie listki, dodaj je bez obróbki. Ułóż nadzienie na mięso, przykryj drugą porcją i sklej brzegi. Usmaż na złoty kolor. Dobrze smakują z dodatkiem ziemniaków oraz sosów np. jogurtowego lub czosnkowego.