Caldo verde - zupa z chorizo i jarmużem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

440 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

250 gramów

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pora, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę chorizo na kawałki na jeden kęs. Odetnij łodygi i posiekaj liście jarmużu. W dużym rondlu rozgrzej margarynę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pora. Smaż, mieszając, przez 5 minut.

Krok 2

Dodaj ziemniaki. Wszystko smaż jeszcze przez 5 minut, często mieszając. Dodaj 1 litr wody i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Rozgnieć ziemniaki bezpośrednio w zupie. Dodaj posiekane liście jarmużu i gotuj jeszcze przez 10 minut.

Krok 3

W międzyczasie podsmaż chorizo na nieprzywierającej patelni, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Dodaj połowę chorizo do zupy i zamieszaj. Udekoruj zupę pozostałymi kawałkami chorizo.

przepisy.pl

Dobra rada:

Masz ochotę na chipsy? Spróbuj przygotować je z jarmużu. Jarmuż skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 °C, aż liście będą chrupiące, ale nadal ciemnozielone.

3

Opinie o przepisie

  • Artur Sołtysik

    Artur Sołtysik , 25.09.2017

    Polecam, bardzo dobra i sycąca!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna Słapa-Hajczuk

    Joanna Słapa-Hajczuk , 15.03.2017

    pyszna polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizoZielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo

Wśród naszych kulinarnych inspiracji nie może zabraknąć potraw rodem z Portugalii. Caldo verde, czyli zieloną zupę, podają w praktycznie każdej portugalskiej restauracji. W tym kraju nie może się bez niej odbyć również żadna uroczystość rodzinna. Zupę tę bez problemu można przyrządzić również w domu. Jest bardzo prosta, ekonomiczna, a wszystkie produkty, jakie będą ci potrzebne, są ogólnie dostępne. Pikante chorizo jest w tej zupie składnikiem dość istotnym, więc warto się o nie postarać, jednak i z jego zakupem nie ma już obecnie większych problemów. Zawsze też można zastąpić chorizo inną wędzoną kiełbaską. Istotne są również inne składniki, których użyjesz do przyrządzenia caldo verde: ziemniaki, por oraz jarmuż. Im więcej ich dodasz, tym zupa będzie bardziej gęsta i dzięki temu drugie danie nie będzie już potrzebne. Do zielonej zupy wspaniale pasuje białe pieczywo.