Ziemniaki zapiekane z serem żółtym w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki zapiekane z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
368 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

719 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

120 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Czosnek posiekaj i wraz z masłem dodaj do ziemniaków.

Ziemniaki zapiekane z serem  - Krok 1

Krok 2

Dopraw ziemniaki majerankiem Knorr. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

Ziemniaki zapiekane z serem  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj ponownie w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj z posypane posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaki zapiekane z serem  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Amy

    Amy , 12.06.2024

    Powiem że szkoda że nie ma informacji oczy naczynie ma być nakryte czy nie i co z oliwą. Mi po 30min w takiej temperaturze się niestety te ziemniaczki nie zrobiły.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki zapiekane z serem Ziemniaki zapiekane z serem

Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów, do którego z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać, są ziemniaki zapiekane z serem. Ich smak świetnie uzupełni majeranek oraz czosnek, lecz równie dobrze sprawdzi się tu papryka albo kurkuma. Tego typu ziemniaki z serem żółtym świetnie będą się komponować z pieczonym kurczakiem, pieczenią z baraniny, żeberkami wołowymi, karkówką lub śledziami w oleju. Danie to możesz zaserwować z pieczonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami bądź z sałatą lodową z dodatkiem gęstej śmietany, startego zielonego ogórka, koperku i szczypiorku.

Dla kogo?

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na samodzielną potrawę lub na dodatek do mięsa – wykorzystaj nasz przepis na ziemniaczki zapiekane z serem.

Na jaką okazję?

Ziemniaki pieczone z serem doskonale sprawdzą się w porze obiadowej, ale także jako ciepła kolacja. Przygotujesz je ze składników, które z pewnością znajdziesz w kuchni, dlatego nawet podczas wizyty niespodziewanych gości możesz zaserwować tę potrawę.

Czy wiesz, że?

To, czy po upieczeniu ziemniaki z serem żółtym są gotowe, sprawdzisz, nakłuwając je widelcem – powinien on bez oporu przeniknąć do samego środka.

Dla urozmaicenia:

Ziemniaki z piekarnika z serem możesz podawać solo, z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym, koperkowym, jogurtowym czy tzatziki, lub jako dodatek do obiadu.