
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
120 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Czosnek posiekaj i wraz z masłem dodaj do ziemniaków.

Krok 2
Dopraw ziemniaki majerankiem Knorr. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

Krok 3
Po tym czasie posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj ponownie w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj z posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki zapiekane z serem
Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów, do którego z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać, są ziemniaki zapiekane z serem. Ich smak świetnie uzupełni majeranek oraz czosnek, lecz równie dobrze sprawdzi się tu papryka albo kurkuma. Tego typu ziemniaki z serem żółtym świetnie będą się komponować z pieczonym kurczakiem, pieczenią z baraniny, żeberkami wołowymi, karkówką lub śledziami w oleju. Danie to możesz zaserwować z pieczonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami bądź z sałatą lodową z dodatkiem gęstej śmietany, startego zielonego ogórka, koperku i szczypiorku.
Dla kogo?
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na samodzielną potrawę lub na dodatek do mięsa – wykorzystaj nasz przepis na ziemniaczki zapiekane z serem.
Na jaką okazję?
Ziemniaki pieczone z serem doskonale sprawdzą się w porze obiadowej, ale także jako ciepła kolacja. Przygotujesz je ze składników, które z pewnością znajdziesz w kuchni, dlatego nawet podczas wizyty niespodziewanych gości możesz zaserwować tę potrawę.
Czy wiesz, że?
To, czy po upieczeniu ziemniaki z serem żółtym są gotowe, sprawdzisz, nakłuwając je widelcem – powinien on bez oporu przeniknąć do samego środka.
Dla urozmaicenia:
Ziemniaki z piekarnika z serem możesz podawać solo, z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym, koperkowym, jogurtowym czy tzatziki, lub jako dodatek do obiadu.