Krem z brokułów z migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z brokułów z migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
2051 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

561 osób wydrukowało

Pobierz pdf

876 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

4 szklanki

15 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostki Rosół z kury Knorr. Włóż łodygi brokułów i rozgnieciony czosnek, gotuj przez 5-10 minut. Ostudź. Kilka mniejszych różyczek odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj jogurt, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 2

Krok 3

Na suchej, rozgrzanej patelni upraż płatki migdałów, uważając by się nie przypaliły.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 3

Krok 4

Podgrzej zupę, dodaj różyczki brokułów i posyp płatkami migdałowymi.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Wojtyło

    Agnieszka Wojtyło , 30.04.2021

    Z proporcji podanych w przepisie wychodzi brokułowa rozwodniona zupa, a nie krem.Trzeba zwiększyć ilość warzyw.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Damian Połeć

    Damian Połeć , 13.01.2018

    to nie krem tylko zupa za dużo wody w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jagodzińska

    Anna Jagodzińska , 15.02.2016

    co to za zupa jak na sztucznej kostce ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Monika Kuźniar

    Anna Monika Kuźniar , 15.02.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z brokułów z migdałamiKrem z brokułów z migdałami

Krem z brokułów z migdałami to aksamitna i bardzo pyszna zupa. Jest idealna jako pierwsze danie rodzinnego obiadu lub solo – podana na kolację. Gładkości dodaje jej jogurt naturalny, a ząbek czosnku – charakteru. Dzięki konsystencji kremu nawet dzieci ze smakiem zjedzą brokuły. Kupując brokuły wybierać powinno się te, których różyczki są jędrne, mają ciemnozieloną albo fioletową barwę i pozbawione są żółtych przebarwień oraz plam. W zupie krem doskonale sprawdzą się jednak zarówno brokuły świeże, jak i te mrożone. Podawać ją można z grzankami, zrobionymi z czerstwego pieczywa podsmażonego na oliwie z oliwek, z tostami, groszkiem ptysiowym lub posypką z płatków migdałowych uprażonych na suchej i bardzo gorącej patelni, które nadadzą zupie chrupkości.