
Składniki
marynata:
3 łyżki
3 łyżki
pozostałe składniki:
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmieszaj w niewielkiej misce Przyprawę do gyrosa Knorr z olejem słonecznikowym.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w cienkie paski, przełóż do marynaty na około 5 minut.
Krok 3
Pokrój paprykę oraz cebulę w cienkie paski i podsmaż na patelni wraz z kurczakiem.
Krok 4
Rozłóż powstały farsz na placku tortilla i posyp startym serem.
Krok 5
Następnie zawiń w rulony i zapiecz w piekarniku.

Dobra rada:
Podawaj gyros z sałatką ze startego zielonego ogórka, jogurtu i ząbka czosnku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gyros
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Pikantne przekąski wykorzystujące meksykańską tortillę cieszą się niesłabnącą popularnością. Są lubiane ze względu na wyrazisty smak i szybkość przygotowania. Smaczne dania tego typu przyrządza się często z mięsa drobiowego. Wystarczy zamarynować je w zalewie z oleju słonecznikowego z dodatkiem przyprawy do gyrosa i usmażyć. W ten sposób kurczak nabiera intensywnego smaku, jest soczysty i apetycznie zarumieniony. Dodaje się do niego czerwoną cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Tak powstały farsz wykłada się na placek, posypuje startym żółtym serem i zawija. Potrawa jest wyśmienita także z innymi warzywami. Jeśli lubisz, kiedy jest ich dużo, dodaj czerwoną fasolę, suszone pomidory albo cukinię. Podkreślisz też smak pozostałych składników świeżymi ziołami, np. bazylią czy oregano. Danie podawaj z sałatką ze startych ogórków, jogurtu i czosnku. Będzie również doskonałe z dodatkiem świeżych warzyw – sałaty, pomidorów czy marchewki. Gyros serwuj z różnymi sosami. Przygotuj wariant z kurczakiem według podanego przepisu!