Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
1 łyżka
0.5 szklanki
300 mililitrów
400 gramów
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Serduszko podzielić na 2 piersi. Obmyć, osuszyć, delikatnie rozbić. Paprykę i pieprz zmieszać razem w miseczce. Piersi delikatnie panierować mieszanką (żeby nie były za ostre) i odstawić do lodówki na ok 15 min (można dłużej)
Krok 2
Mleko wlać do miseczki, dodać miód, wycisnąć do środka czosnek i wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę wysypać na głęboki talerzyk i panierować w niej piersi.
Krok 3
Piersi panierowane mąką obsmażyć na patelni (głębokiej) na dużym ogniu po ok. minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień, zalać mlekiem z miodem i czosnkiem i dusić pod przykryciem przez ok 40 min. Podawać z ryżem. Dodatkowo można podać też z gotowanymi małymi marcheweczkami delikatnie polanymi olejem z wyciśniętym czosnkiem ale można też bez oleju.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej