Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym

Autor: Aleksandra.K

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0.5 szklanki

300 mililitrów

400 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Serduszko podzielić na 2 piersi. Obmyć, osuszyć, delikatnie rozbić. Paprykę i pieprz zmieszać razem w miseczce. Piersi delikatnie panierować mieszanką (żeby nie były za ostre) i odstawić do lodówki na ok 15 min (można dłużej)

Krok 2

Mleko wlać do miseczki, dodać miód, wycisnąć do środka czosnek i wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę wysypać na głęboki talerzyk i panierować w niej piersi.

Krok 3

Piersi panierowane mąką obsmażyć na patelni (głębokiej) na dużym ogniu po ok. minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień, zalać mlekiem z miodem i czosnkiem i dusić pod przykryciem przez ok 40 min. Podawać z ryżem. Dodatkowo można podać też z gotowanymi małymi marcheweczkami delikatnie polanymi olejem z wyciśniętym czosnkiem ale można też bez oleju.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej