Zupa Cebulowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Cebulowa

Autor: Djfh Fidfs

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

6 łyżek

1 łyżka

1.5 litra

1 szklanka

3 sztuki

5 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

Zupa Cebulowa - Krok 1

Krok 2

Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa cebulowa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar (może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion).

Zupa Cebulowa - Krok 2

Krok 3

Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Gotową zupę z cebuli można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.

Zupa Cebulowa - Krok 3

Krok 4

Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę cebulową nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.

Zupa Cebulowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Domi111225

    Domi111225 , 04.11.2021

    Fajne ale ciężkie w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej