Zalewajka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
316 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 litry

500 gramów

50 gramów

1 sztuka

3 sztuki

500 mililitrów

100 gramów

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mąkę z wodą i wlej do kamiennego garnka, dodaj dużo czosnku. Niech całość postoi trzy dni.

Zalewajka - Krok 1

Krok 2

Pokrój drobno ziemniaki i czosnek. Ugotuj, dodaj żur oraz przyprawy.

Zalewajka - Krok 2

Krok 3

Przesmaż cebulę na słoninie. Okraś żur słoniną z cebulką, posyp majerankiem. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Zalewajka - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Andrzej  Czyż

    Andrzej Czyż , 31.03.2021

    smakowało i chyba częściej będę gotował tą zalewajke

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ZalewajkaZalewajka

Polska zupa, która jak wiele kultowych przepisów powstała z resztek składników połączonych przez oszczędne gospodynie – wystarczy do niej nieco zakwasu na żur, parę ziemniaków, cebula, słonina i przyprawy. Zalewajka to nasze kulinarne dziedzictwo, zupa, która smakuje każdemu, a ponieważ doskonałe rozgrzewa, jest szczególnie chętnie serwowana w zimowe dni. Jeśli słoninę zastąpisz grzybami leśnymi – w wersji postnej będzie się nadawać także na kolację wigilijną. W wielu polskich domach jest jednak przygotowana w wersji z mięsem – oprócz słoniny dorzuca się do niej kiełbaskę lub boczek i serwuje na świąteczny obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste, potrzebna jest dobra baza – czyli żurek, mocny i lekko kwaskawy. Do tego pokojone w grubą kostkę ugotowane ziemniaki, i przysmażona cebulka. Do tej zupy nie żałuj majeranki i czosnku. Musi być charakterna i pikantna, dodaj też sporo pieprzu. Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu.