Cannelloni ze szpinakiem i fetą - z sosem: przepis | Przepisy.pl pixel

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
389 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

600 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

30 mililitrów

1 szczypta

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Szpinak rozmroź i odcedź. Następnie posiekaj i połącz z rozkruszonym serem feta.

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Dodaj posiekane oliwki, żółtka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Farsz powinien być dość ścisły.

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Nadziewaj makaron farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek.

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 800 ml wody i zagotuj.

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Przygotowanym sosem zalej cannelloni. Następnie przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 30 minut. Po upieczeniu posyp makaron oregano. Aby potrawa była jeszcze smaczniejsza, możesz posypać cannelloni dodatkowym serem, np. żółtym lub mozzarellą.

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

40

Opinie o przepisie

  • Jarek Tere

    Jarek Tere , 05.06.2016

    Pyszne ;) polecam dodać pomidorki cherry wtedy jest dodatkowo fajny efekt smakowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Rakower

    Ryszard Rakower , 12.04.2015

    Brzmi kusząco, potwierdzam, ale.... tak całkiem bez białka? Może chociaż indyk? Serdeczności :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Michalak-Orzechowska

    Barbara Michalak-Orzechowska , 12.04.2015

    wygląda pysznie spróbuję...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Siudak

    Hanna Siudak , 12.04.2015

    mOŻNA TWŻ NADZIEWAĆ MUSZLE. NAWET ŁATWIEJ.RADOCHA TA SAMA.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Koczorowska

    Grazyna Koczorowska , 12.04.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Szymanik

    Jan Szymanik , 12.04.2015

    Też, dzięki Anci żarłem (mówi, że mi smakowało ..., nie pamiętam)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak , 12.04.2015

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus , 12.04.2015

    Lubię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Grzegorz Czwojdrak

    Artur Grzegorz Czwojdrak , 11.04.2015

    Ania ale kusisz mniam masz talent kulinarny podziwiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mamasama

    Mamasama , 11.04.2015

    Muszelki... ;) https://www.facebook.com/mamasamacompl/photos/a.263070053851565.1073741831.239926002832637/288541144637789/?type=3&theater

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Malicka

    Regina Malicka , 11.04.2015

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Witkowska

    Kazimiera Witkowska , 11.04.2015

    Dziewczyny, dajcie spokój z tą wyżerką. Wolę poczytać!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Polnik

    Wiesława Polnik , 11.04.2015

    a jo wola schabowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Wierzbowski

    Jan Wierzbowski , 11.04.2015

    smacznego :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Kaminski

    Rafal Kaminski , 11.04.2015

    Pyszne justyna ma talent

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Jarecka

    Danuta Jarecka , 11.04.2015

    Pyszne!Ja ze szpinakiem i serem feta robię też zwykły makaron i naleśniki zapiekane z serem!Uwielbiam szpinak!Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Waśkiewicz

    Agnieszka Waśkiewicz , 11.04.2015

    Przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Krauze

    Jacek Krauze , 11.04.2015

    Ja jestem przed kolacją. Nie masz serca :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Osiński

    Marek Osiński , 11.04.2015

    na maja jak znalazł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Maciejewska

    Katarzyna Maciejewska , 11.04.2015

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Anna Strzelec

    Grażyna Anna Strzelec , 11.04.2015

    Kusicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Dróżdż

    Wieslawa Dróżdż , 11.04.2015

    A ja sie tak nie bawie!!! wyglada tak apetycznie a ja musze schudnac !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Leda

    Krzysztof Leda , 11.04.2015

    Nie kusic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Olczyk

    Bogusław Olczyk , 11.04.2015

    Kaśka myślę ze zrobisz jak przyjedziesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Bińczyk

    Ilona Bińczyk , 11.04.2015

    Robię pierogi że szpinakiem i fetą, ale taka wersja będzie szybsza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Lena

    Magda Lena , 11.04.2015

    Pycha:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Nita

    Barbara Nita , 11.04.2015

    Właśnie zrobiłam taki farsz do naleśników z mąki gryczanej.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kulig

    Jadwiga Kulig , 11.04.2015

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Andrzejewska

    Janina Andrzejewska , 11.04.2015

    Sounds interesting

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szmelter

    Ewa Szmelter , 11.04.2015

    przepis wloski jest troche inny

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni ze szpinakiem i serem fetaCannelloni ze szpinakiem i serem feta

Wypróbuj przepis na danie z kuchni włoskiej, bogate w smaki i aromaty, czyli cannelloni ze szpinakiem i serem feta. Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana w zależności od regionu. Jednak makaron jest popularny w całej Italii. Cannelloni to makaron w kształcie rurek o dużej średnicy, który nadziewa się różnymi farszami. W tym przepisie nadzienie stworzysz na bazie szpinaku i sera feta, którego słony posmak idealnie współgra z delikatnymi liśćmi szpinaku. Zarówno w tym przepisie, jak i w całej kuchni włoskiej, nie może zabraknąć wyrazistych w smaku ząbków czosnku. To danie już jest przepyszne, jednak aby było perfekcyjne, dodaj do niego sos napoli, który został stworzony na bazie pomidorów, oregano, bazylii i tymianku. Jak każdy makaron, tak i cannelloni lubi towarzystwo tartego żółtego sera, więc jeżeli masz taki w lodówce posyp nim wierzch dania. Buon appetito!