Zapiekanka z bakłażanem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bakłażanem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
1142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

360 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

1 szklanka

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 1

Krok 2

Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego oliwki.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 2

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 3

Krok 4

Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Zapiekanka z bakłażanem i fetą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z bakłażanem i fetąZapiekanka z bakłażanem i fetą

Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawych połączeń smaków i kolorów. Przyrządź zapiekankę z bakłażanem i fetą – smaczną ciepłą przekąskę albo dodatek do dania głównego. Przede wszystkim potrzebujesz pokrojonego w plastry bakłażana. Oprósz go uniwersalną przyprawą i odstaw na kilka minut, a potem osusz z nadmiaru soku. Następnie pokrój oliwki i posiekaj natkę pietruszki. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i oprósz bułką tartą, żeby warzywa nie przywarły – do tak przygotowanej formy włóż plastry bakłażana, a na nim ułóż oliwki. Całość polej sosem, który przygotujesz na bazie śmietany i jajek, dopraw tę mieszankę pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj, a na koniec polej nią warzywa. Wierzch oprósz natką pietruszki, równomiernie polej ketchupem i posyp pokruszoną fetą, której słony smak doda potrawie wyrazistości. Całość zapiecz. Sprawdź, jak wybornie smakuje zapiekanka z bakłażanem i fetą przygotowana według naszego przepisu.