Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i obrane ziemniaki pokrój w plastry, ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić na płaskiej blaszce.

Krok 2

Cebulę i pieczarki pokroić w talarki, boczek pokroić w kostkę. Koperek posiekaj.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dopraw kolendrą, majerankiem, papryką i pieprzem.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, oprósz je jedną minikostką Czosnek Knorr

Krok 5

Ziemniaki przykryj, boczkiem, cebulą i pieczarkami. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki i oprósz je ostatnią minikostką Czosnek Knorr. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, włożyć zapiekankę i zapiekać przez 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej