Gulasz z kurczaka
ze słodkimi ziemniakami i porem
łatwe
170 osób zapisało

Składniki
800 gramów
2 łyżki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
1 szczypta
0.5 pęczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój ziemniaki w duże kawałki i ugotuj je w lekko słonej wodzie.
Krok 2
Pierś z kurczaka pokrój w kawałki, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, aż będą brązowe.
Krok 3
Wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, starty imbir i czosnek, świeżo mielony pieprz i dodaj na patelnię.
Krok 4
Odcedź ziemniaki, pora pokrój w plastry i całość dodaj do mięsa.
Krok 5
Duś na patelni pod przykryciem przez 10-15 minut. Podawaj posypane świeżym tymiankiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z kurczaka
Bataty, czyli południowoamerykańskie słodkie ziemniaki są wyśmienitym dodatkiem do kremowego gulaszu drobiowego. Dla kontrastu takie składniki jak por, czosnek i korzeń imbiru nadadzą mu lekko pikantny smak. Jeśli chcesz przyrządzić to danie, na początek oczyść bataty, podziel na mniejsze kawałki i gotuj do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Filet z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przeznaczoną do niego przyprawą i podsmaż na rozgrzanej patelni. Słodką śmietanę kremówkę połącz z koncentratem pomidorowym, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powstałym sosem zalej mięso, dodaj ugotowane i odcedzone bataty oraz pokrojonego w talarki pora. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gulasz podawaj na ciepło, ozdobiony świeżym tymiankiem. Możesz także serwować go z dodatkiem ryżu basmati lub jaśminowego. Zainspiruj się naszym oryginalnym przepisem na drobiowy gulasz ze słodkimi ziemniakami.