Burrito z kurczakiem po meksykańsku z serem | Przepisy.pl pixel

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
655 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

952 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.3 kilograma

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa dorzuć do usmażonego mięsa, dodaj fasolę. Całość smaż jeszcze ok. 4 minut.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 2

Krok 3

Fix kurczak po meksykańsku Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 3

Krok 4

Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 4

Krok 5

Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nią farsz, posyp starym serem i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Karol Ląkocy

    Karol Ląkocy , 16.02.2016

    Świetny przepis na tortille! Dziękuję za jego udostępnienie, dodam od siebie alternatywny pomysł. Zrobiłem drugi farsz (analogicznie): fix kurczak w delikatnym sosie curry, czerwona cebula, zielona papryka, ananas (w kostke), świeża kolendra (lub zmielone ziarna), 1/3 lyzeczki pieprzu ziolowego i szczypta soli. Fix robimy podobnie jak w przepisie tutaj, jedynie dodajemy tylko 150 ml wody i 150 ml mleka 3,2%. Musiałem wymyślić jakąś łagodniejszą wersje dla młodszych smakoszy. Pozdrwiam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddarMeksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar

Burrito jest prawdopodobnie najpopularniejszym daniem kuchni latynoamerykańskiej. Dzieje się tak nie bez powodu – to danie jest po prostu pyszne, a jego wersja z kurczakiem i serem cheddar dodatkowo zachwyca oryginalnością i bogactwem smaków. Historia burrito zaczyna się w Meksyku, gdzie według legendy pewien człowiek wpadł na pomysł, aby owijać żywność plackami tortilli, dzięki czemu jedzenie dłużej pozostawałoby ciepłe. Pomysł genialny w swojej prostocie, a jeśli doda się do tego jeszcze fakt, że buritto można jeść trzymając je w po prostu ręce – kulinarny hit murowany! Podstawowy składniki każdego burrito to pszenna tortilla, którą bez problemu można dostać w większości polskich sklepów. Drugi element burrito to farsz, który wykonasz z mielonego mięsa z kurczaka, cebuli, fasoli i papryki. Całość wzbogacisz wyraźnym smakiem sera cheddar. Po prostu pycha.