Sandacz glazurowany sosem imbirowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz glazurowany sosem imbirowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje według uznania.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, sos sojowy, starty imbir, miód, olej sezamowy, sok z limonki, Przyprawę do grilla Knorr. Do marynaty dodaj posiekaną kolendrę i posiekany czosnek, a następnie wymieszaj.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 2

Krok 3

Marynatę podziel na dwie części. Jedna posłuży jako sos do już zgrillowanej ryby. W drugiej części zanurz kawałki sandacza na około 5 minut.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 3

Krok 4

Rybę ułóż na specjalnej kratce do grillowania ryb wyłożonej liśćmi chrzanu lub białej kapusty - wtedy nie przykleją się do rusztu i łatwo da się je zdjąć z grilla. Jeśli nie masz takiej kratki, rybę grilluj na tacce aluminiowej. Na zgrillowanie ryby powinno wystarczyć około 8 minut.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraziste smaki, do marynaty dodaj posiekaną ostrą paprykę.

6

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Sandacz glazurowany sosem imbirowym pod pierzynką z sałatki brokułowej zaserwuję, do niej pokrojone jajka ugotowane na twardo, pomidora i sos jogurtowy przygotuję. Soczystość takiej potrawy będzie wręcz wzorowa… W takim duecie - beznamiętny posiłek w kąt się schowa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Nie miałam okazji spróbować, by takie danie ugotować! Jednak bardzo zachęcacie, zawsze dobre przepisy macie ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czy

    Ewa Czy , 09.06.2021

    TAK! Tak, tak, tak.moje kubki smakowe eksploatowaly.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 08.06.2021

    TAK. Pyszny sandacz glazurowany sosem imbirowym się szykuje - ja świetnie w kuchni się odnajduję. Filety z sandacza pokroję - ja takich wyzwań się nie boję! W misce pomieszam ketchup, majonez, czosnek, starty imbir, sok z cytryny, oregano, pietruszkę - chyba taką mieszankę polubimy ;-) Sandacza ładnie zamarynuje - niechaj na niedzielnym obiedzie za króluje. Będę go grillowała, a następnie resztką marynaty polewała. Po około 8 minutach przestanę grillować, a po wystygnięciu będę się nim delektować. 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 15.08.2018

    Baaardzo pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Cielecka

    Beata Cielecka , 15.07.2016

    Pyszny ten sos do ryby.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz glazurowany sosem imbirowymSandacz glazurowany sosem imbirowym

Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Marynowany w sosie imbirowym i przygotowany na grillu zasmakuje zwłaszcza osobom lubiącym słodko-pikantne potrawy z ryb. Sos przyrządzisz, mieszając ketchup m.in. ze: startym imbirem, miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki oraz czosnkiem i posiekaną kolendrą. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, dorzuć do niego także chili. W części przyrządzonej zalewy obtocz rybę, a drugą część wykorzystaj jako sos do potrawy. Grilluj sandacza na liściach kapusty lub użyj do tego aluminiowej tacki. Po upieczeniu ryba będzie miała delikatnie chrupiącą skórkę o intensywnym, słodko-wytrawnym smaku. Serwuj ją z sałatką ze świeżych warzyw i grillowaną bagietką. Dołącz do niego również inne sosy. Sprawdzi się np. śmietanowy, musztardowy lub czosnkowy. Dobrym uzupełnieniem sandacza glazurowanego z sosem imbirowym będą też grillowane warzywa. Przetestuj przepis na tę smaczną rybę. Znajdziesz go poniżej.