Marchewkowa lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewkowa lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

250 gramów

500 mililitrów

100 gramów

50 gramów

1 szczypta

300 gramów

4 sztuki

0.5 pęczka

null gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź i ostudź. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Mąkę podsmaż na maśle (należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Wlej mleko, wymieszaj i podgrzej.

Krok 3

Zdejmij z ognia i dodaj 60 g startego żółtego sera, roztrzepane jajka i marchewkę. Wymieszaj i przypraw gałką muszkatołową, delikatem Knorr i pieprzem.

Krok 4

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę masy marchewkowej, przykryj makaronem, znów masą i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron.

Krok 5

Całość posyp resztą startego sera. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 °C. Lasagne posyp posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klasyczna lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej