Lasagne z wołowiną i ricotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z wołowiną i ricotto

Autor: Ciacho

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

9 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

150 gramów

2 sztuki

250 gramów

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj płaty makaronowe przez 5-8minut,aż zmiękną a następnie je odsącz.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni,na średnim ogniu, i podsmażaj cebulę oraz paprykę przez około 5 minut.Dodaj mieloną wołowinę i smaż,aż zbrązowieje.Pokrój pieczarki i wrzuć na patelnię razem z pomidorami.Trzymaj na małym ogniu 45 minut,aż nadmiar płynów odparuje,po czym odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Zmiksuj ricottę,mleko,jajko i 1 łyżkę bazylii.

Krok 4

Wyłóż warstwę mieszanki mięsnej do dużego żaroodpornego naczynia,przykryj trzema płatami lasagne i rozsmaruj na nich połowę mieszanki z ricotto.Ułóż następną warstwę.Warstwy układaj tak,by na koniec na wierzchu była mieszanka mięsna.Posyp mozzarellą,przykryj i piecz przez 30 minut.Następnie zdejmij pokrywkę ,posyp pozostałą bazylią i piecz jeszcze 10-15 minut,aż danie przybierze złoty kolor. SMACZNEGO !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej