
Składniki
500 gramów
375 mililitrów
1.5 łyżeczki
4 gramy
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na blachę o wymiarach 30 x 25
Krok 2
Do dużej miski, która zmieści się w lodówce dodać mąkę, wodę, drożdże, sól. Wymieszać składniki przy użyciu silikonowej szpatuły tylko do momentu, aż znikną białe mączyste paski
Krok 3
Ciasto na chwilę wyjąć z miski przy pomocy szpatuły - będzie lepić i wyglądać fatalnie (tak ma być). Wlać do miski 2 łyżki oliwy , ponownie włożyć ciasto, obrócić żeby się zanurzyło w oliwie z każdej strony.
Krok 4
Miskę szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na 8 - 24 godzin
Krok 5
Po tym czasie formę do pieczenie niedbale wysmarować oliwą i przełożyć ciasto.
Krok 6
Rozciągnąć palcami robiąc w cieście wgniecenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 - 3 godzin
Krok 7
Po godzinie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne. Delikatnie zrobić kilka dziurek palcem i oblać oliwą, oprószyć solą (najlepiej gruboziarnistą) i włożyć do gorącego piekarnika.
Krok 8
Piec 16 - 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.
Krok 9
Mąka musi być pszenna. Może to być np. orkisz. Można też dodać trochę mąki pełnoziarnistej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej