Pizza bezglutenowa
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
325 gramów
7 gramów
30 gramów
450 gramów
1 gram
500 gramów
5 gramów
2 łyżki
dodatkowo:
250 gramów
200 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
175 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie pizzy zacznij od wyrobienia ciasta. Połącz w misce ciepłą wodę, drożdże i oliwę. Wymieszaj. Dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkuj lub uformuj ręcznie na kształt koła.
Krok 2
Przełóż placki ciasta na blaszkę do pieczenia lub kamień do pizzy, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut, żeby placki wyrosły.
Krok 3
Kiedy ciasto będzie rosło, przygotuj dodatki. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Cukinię i cebulkę obierz i pokrój w cienkie plastry (cebulę możesz też w piórka). Ser mozzarella porwij na mniejsze kawałki, cheddar zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Szpinak i rukolę umyj i osusz. Szparagi umyj, a następnie odłam zdrewniałe końcówki.
Krok 4
Gotowe placki na pizzę ponownie rozwałkuj i posmaruj sosem pomidorowym. Całość posyp Przyprawą włoską Knorr (ilość według uznania).
Krok 5
Gotowe placki na pizzę możesz od razu wstawić do piekarnika lub wzbogacić ich smak o dodatki. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, na pizzę połóż połówki pomidorków, cebulę, liście szpinaku, zielone szparagi i cukinię. Wierzch pizzy koniecznie posyp serami.
Krok 6
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 240°C przez ok. 15-20 minut aż się zarumienia, a brzegi będą chrupiące. Gotową pizzę posyp rukolą i od razu podawaj.

Dobra rada:
Pizza bezglutenowa (podobnie jak wszystkie inne pizze) najlepiej smakuje na ciepło. Serwuj ją zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza bezglutenowa
Z czego słynie pizza bezglutenowa? Przepis na tę pizzę nie zawiera typowej mąki, więc jest dobrym rozwiązaniem dla osób z celiakią lub wszystkich tych, którzy ograniczają w diecie gluten. Kulinarni tradycjonaliści pewnie zastanawiają się, czy taka pizza w ogóle ma rację bytu w jadłospisach? Gwarantujemy, że oprócz glutenu, pizzy niczego nie brakuje.
Dla kogo?
Zdarza się, że osoby, które wykluczają z diety gluten, spędzają mnóstwo czasu na poszukiwaniu smacznych, a zarazem bezpiecznych receptur. Oto jedna z nich – sprawdzona receptura na pyszne danie, jakim jest pizza bezglutenowa. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które z jakichś powodów ograniczają ilość spożywanego glutenu w diecie.
Na jaką okazję?
Przygotuj pizzę bezglutenową i zaproś przyjaciół na wieczór filmowy, maraton ulubionego serialu albo turniej gier planszowych. To niezawodny towarzysz wspólnych spotkań przy stole i niezobowiązujących imprez.
Czy wiesz, że?
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Dla urozmaicenia:
Jak wzbogacić smak dania – pizza bezglutenowa? Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając albo ujmując różne składniki. Dla odmiany spróbujcie karczochów, grillowanego bakłażana albo pesto z pieczonej papryki.