Pizza napolitana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza napolitana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

0.2 szklanki

5 łyżek

1 kilogram

50 mililitrów

8 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie podziel ciasto na pół.

Krok 4

Na oprószonym mąką blacie uformuj z ciasta 30 centymetrowe placki i ułóż na posmarowanych oliwą blachach. Polej każdy sosem, posyp startym serem i ułóż plastry mozzarelli. Posyp mini kostkami Knorr.

Krok 5

Piecz około 15 minut, aż skórka zarumieni się na złotu. Przed podaniem obficie posyp bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej