Orkiszowa pizza z kozim serem i tymiankiem - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

4 łyżki

2 dekagramy

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

125 mililitrów

100 gramów

150 gramów

100 mililitrów

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i wlewamy łyżkę oliwy. Dodajemy drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne, gęste ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.

Krok 3

Przygotowujemy sos. Oliwe mieszamy z rozkruszona kostka czosnkową Knorr. Powstałym sosem smarujemy wierzch pizzy.

Krok 4

Na wierzchu pizzy rozsmarowujemy także chutney z czarnej porzeczki.

Krok 5

Kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na pizzy. Ser kozi rozkruszamy i posypujemy wierzch pizzy. Wszystko oprószamy tymiankiem roztartym w palcach.

Krok 6

Pizzę zapiekamy ok 15 min w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mini calzone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej