Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
łatwe
632 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
150 mililitrów
4 łyżki
5 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
8 sztuk
200 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Natkę pietruszki i chili posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę.

Krok 2
Podgrzej mleko do 30°C i rozpuść w nim drożdże. Dodaj trochę cukru, soli i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Krok 3
Po tym czasie zaczyn uzupełnij pozostałą ilością mąki, dokładnie wyrób i odstaw ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Krok 4
Placek posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek i hummusem, oprósz przyprawą Za'atar Knorr, posyp cząstkami pomidorów, ciecierzycą, chili i pokruszonym w rękach serem typu feta. Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, po czym na wierzch ciasta wybij jajka. Całość piecz kolejne 5–8 minut, aż ciasto będzie upieczone, a jajka się zetną. Upieczoną pizzę oprósz posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby, dlatego powinniśmy zadbać o to, by dodało nam sił na resztę dnia. Czas na urozmaicenie! Zrób sobie przerwę od tradycyjnych kanapek i postaw na coś nowego! Jeśli szukasz czegoś, co pozytywnie Cię zaskoczy, wypróbuj przepis na izraelską „pizza” na śniadanie!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników pizzy! W każdej postaci!
Na jaką okazję?
Na śniadanie! Izraleska „pizza” to ciekawa propozycja na pierwszy posiłek w gronie rodziny, np. w czasie weekendu.
Czy wiesz, że?
Kuchnia izraelska jest mieszanką wielu kultur. Widoczne są w niej wpływy z kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej, arabskiej, a nawet dostrzega się w niej elementy zaczerpnięte z Dalekiego Wschodu.
Dla urozmaicenia:
Na wierzch ciasta możesz położyć kawałki kurczaka lub plastry dowolnej wędliny.