Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
4 sztuki
1 łyżka
ciasto:
250 gramów
7 gramów
150 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta przełóż do większej miski, połącz ze sobą i zacznij wyrabiać (rękami lub w mikserze) tak długo aż stanie się jednolite, sprężyste i będzie odchodzić od dłoni.

Krok 2
Gotowe ciasto podziel na cztery części, rozwałkuj na stolnicy z niewielką ilością mąki, a następnie uformuj z nich łódeczki z szerokim dnem. Całość odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby drożdże zaczęły pracować.

Krok 3
W międzyczasie do innego naczynia rozkrusz fetę i mozzarellę, dodaj tarty parmezan oraz przyprawę czosnkową Knorr. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą za pomocą dłoni lub łyżki. Włącz piekarnik, żeby się nagrzał do 220°C.

Krok 4
Na środku każdej łódeczki z ciasta wykładaj farsz serowy, rozprowadzając go po całej powierzchni. Tak przygotowane chaczapuri gruzińskie ostrożnie przełóż na blachę i piecz przez ok. 15-20 minut.

Krok 5
Wyjmij gorące z piekarnika i na środku każdej łódeczki wbij jajko, uważając, by nie uszkodzić żółtka.

Krok 6
Placki włóż ponownie do pieca jeszcze na ok. 2 minuty, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Gotowe danie podawaj jeszcze ciepłe i skropione oliwą.


Dobra rada:
Gruzińskie chaczapuri możesz również przygotować z farszem mięsnym, serowo-szynkowym, warzywnym lub innym Twoim ulubionym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chaczapuri - VIDEO
Gruzja zachwyca nie tylko niezrównanymi widokami, przyrodą, ale także kuchnią, która stanowi prawdziwe dziedzictwo narodowe. Nie brakuje w niej różnobarwnych składników i ogromu przypraw, tworzących kompozycje bogatych smaków i aromatów. Chaczapuri jest popularnym daniem gruzińskim, które trudno pomylić z jakimkolwiek innym specjałem. Bez problemu rozpoznasz je już na pierwszy rzut oka. To wyśmienite danie jest prostym do zrobienia plackiem z serem i różnorodnymi dodatkami. Chcesz zaskoczyć bliskich lub przyjaciół i przygotować pyszne gruzińskie chaczapuri? Przepis, który proponujemy, na pewno się sprawdzi!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią odkrywać sztandarowe potrawy światowej kuchni. Przepis na chaczapuri z serem i jajkiem zdecydowanie jest warte uwagi! Zadowoleni będą wszyscy kucharze, lubiący wyzwania, choć z naszym przepisem na chaczapuri z suchych drożdży poradzi sobie każdy. Potrawa wymaga przede wszystkim cierpliwości oraz uwagi.
Na jaką okazję?
Gorące ciasto z dodatkami doskonale się sprawdzi zarówno na smaczną przekąskę jak i rodzinny obiad. Prawdą jest, że gruzińskiej kuchni wprost trudno się oprzeć! Istnieje wiele przepisów na chaczapuri, ale potrawa za każdym razem prezentuje się wyjątkowo efektownie. Ugość swoich bliskich tradycyjnym chaczapuri z jajkiem, a nikt nie będzie chciał w pośpiechu wstawać od stołu.
Czy wiesz, że?
Chaczapuri, czyli gruziński placek zapiekany z serem, występuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą użytymi dodatkami. Serowy farsz można wykonać również z mieszanki ricotty, fety i halloumi.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, możesz zmodyfikować gruzińskie chaczapuri na własny sposób. Zamiast sera wykorzystaj mięsny lub warzywny farsz. Przepis na chaczapuri możesz dodatkowo wzbogacić glazurą z żółtka i dwóch łyżek jogurtu naturalnego, którym posmarujesz brzegi ciasta. Wszelkie eksperymenty mile widziane!