Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy
NOWY PRZEPIS
łatwe
57 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
50 gramów
1 puszka
1 pęczek
1 sztuka
250 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 200 stopni. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój na kawałki ok 2cm. Soczewicę odcedź. Dymkę i natkę pietruszki posiekaj. Grzyby umyj i lekko obsusz. Rukolę umyj i osusz.
Krok 2
Ziemniaki połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i upiecz przez 15 minut. Następnie gorące ziemniaki przełóż do miski i ugnieć na puree.
Krok 3
Teraz dodaj przyprawy jak Delikat Knorr, przyprawę Grubo Mieloną, kumin, a także płatki owsiane, soczewicę i posiekane zioła. Wymieszaj dokładnie.
Krok 4
Uformuj w dłoniach 8 średnich lub 16 małych burgerów. Wstaw je do lodówki na 1 godzinę aby stężały.
Krok 5
Gotowe burgery smaż na patelni z oliwą po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni usmaż grzyby.
Krok 6
W tym czasie pomidorki umyj i przekrój na pół. Awokado umyj, wyjmij pestkę i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Na dużym talerzu rozłóż rukolę. Połóż na wierzchu burgery i udekoruj danie pomidorkami oraz awokado.

Dobra rada:
Gotowe danie skrop porządną ilością oliwy oraz dobrym octem balsamicznym. Możesz również dodać posiekane orzechy lub młody szpinak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy
Do tego, że burgery przestały być domeną wyłącznie mięsożerców, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Liczne bary i restauracje wciąż serwują nam nowe roślinne wersje tego kultowego przysmaku, jednak ich walorami możemy cieszyć się także we własnym domu. Wegańskie burgery z batatów i soczewicy podawane z awokado to specjał, który z powodzeniem mógłby być ukoronowaniem menu niejednego lokalu!
Dla kogo?
Oto przepis idealny dla poszukiwaczy niebanalnych frykasów. Bez obaw, wszystkie składniki na burgery z batatów i soczewicy znaleźć można w dobrze zaopatrzonych warzywniakach i marketach, więc skompletowanie zapasów nie będzie stanowiło problemu.
Na jaką okazję?
Nawet jeśli zamierzasz zjeść obiad w pojedynkę, postaraj się, by posiłek był smaczny i atrakcyjnie podany. Po spałaszowaniu domowych burgerów wege z batatów dobry humor będzie utrzymywać się naprawdę długo.
Czy wiesz, że?
Czerwona soczewica szybko mięknie pod wpływem obróbki termicznej, więc nie musisz jej wcześniej namaczać do wykonania burgerów z soczewicą i batatami.
Dla urozmaicenia:
Gotowe wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków serwuj z dowolną sałatką. Do jej przyrządzenia możesz wykorzystać białą rzepę albo rukiew wodną.