Burgery z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery z fasoli

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 garść

dodatki:

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę i posiekaj. Odcedź fasolę oraz ciecierzycę.

Krok 2

W misce rozgnieć ciecierzycę wraz z fasolą. Dodaj dymkę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Krok 3

Gotową masę podziel na 6 części i uformuj w dłoniach burgery. Każdy oprósz mąka i posyp ziarnami sezamu i siemieniem lnianym. Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy po 4-5 minut z każdej strony.

Krok 4

Usmażone burgery przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podgrzej bułeczki. Posmaruj bułki sosem Hellmann's.

Krok 5

Sałatę umyj i podziel na mniejsze listki. Pomidora i ogórka pokrój na plastry. Układaj klasyczne burgery.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do burgerów świetnie będzie pasował sos lub dip, np. humus

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z fasoliBurgery z fasoli

Czas na bezmięsną odsłonę jednego z najmodniejszych dań ostatnich lat! Burgery zawładnęły kulinarnym światem i nie zapowiada się na to, by sytuacja szybko miała ulec zmianie. Co prawda kojarzą się z solidną porcją mielonego mięsa, lecz warianty warzywne często bywają jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. W naszej recepturze postawiliśmy na kotleta z fasoli.

Dla kogo?

Bądź na czasie z wegetariańskimi trendami. Jeśli upewnisz, że pieczywo, którego zamierzasz użyć do zrobienia potrawy, nie zawiera jaj i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, śmiało możesz zaprosić wegan na poczęstunek, na którym zaserwujesz domowe burgery z fasoli.

Na jaką okazję?

Obiad nie musi sprowadzać się do pospolitego zestawu: zupa plus drugie (zazwyczaj mięsne) danie. Domownicy z ochotą zasiądą przy stole, gdy zobaczą warzywne burgery z czarnej fasoli.

Czy wiesz, że?

Czarna fasola to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni meksykańskiej. Coraz łatwiej dostać ją także w Polsce, a zatem warto wykorzystać ją w naszym przepisie na burgery z fasolą.

Dla urozmaicenia:

Do wegetariańskich burgerów z fasoli podaj frytki. Mogą być ziemniaczane, ale zdecydowanie ciekawiej będą prezentować się frytki z batatów albo buraka.