
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Groszek podsmaż na rozgrzanym maśle.

Krok 2
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i mieszamy z żółtkami i mąką.

Krok 3
Przypraw do smaku.

Krok 4
Powstałą masę wylej na patelnię i smaż na złoto z obu stron. Posyp posiekaną pietruszką.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Omlet z zielonym groszkiem
Pora na: Śniadanie.
Szukacie pomysłu na urozmaicenie menu śniadaniowego? Jeśli tak, skorzystajcie z naszej propozycji, którą jest omlet z zielonym groszkiem. Wiele osób zapewne odpowie, że rano trudno znaleźć, choć chwilę na przygotowanie potraw, szczególnie smażonych. Omlet jednak nie wymaga zbyt dużego zaangażowania czasowego. Wystarczy kilkanaście minut, aby danie pojawiło się na waszym talerzu, zachwycając nowoczesną i oryginalną kompozycją smakową. Do jego przygotowania wykorzystajcie mrożony groszek zielony, dzięki czemu omlet z łatwością przygotujecie również w sezonie zimowym.
Dla kogo?
Omlet z zielonym groszkiem to doskonałe uzupełnienie menu osób aktywnych, stosujących dietę wysokobiałkową.
Wiesz, co jesz!
Omlet dostarczy wam 350 kcal energii, 6,7 g błonnika oraz 22,5 g białka.
Czy wiesz, że?
Odmianą groszku zielonego jest groszek cukrowy, pochodzący z Chin. Cechuje się wyraźną słodyczą, dlatego też często stosowany jest do potraw orientalnych, łączących w sobie różnorodne smaki. Warzywo to spotkacie również w Polsce, gdzie jest powszechnie uprawiane.