
Składniki
1 gram
1 gram
5 sztuk
1 gram
1 gram
5 sztuk
1 gram
750 gramów
250 gramów
250 mililitrów
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biszkopty upieczone w okrągłej formie przekroić wzdłuż na pół, a następnie nasączyć niezbyt mocną herbatą z cytryną lub mieszanką przygotowaną z 8 łyżek białego wina, 2 łyżek rumu, 2 łyżek soku z cytryny, bądź można jeszcze użyć likier truskawkowy.
Krok 2
By przygotować masę mascarpone należy utrzeć ser śmietankowy razem z cukrem pudrem. Ubijając dodawać powoli ser mascarpone. Następnie należy to połączyć z ubitą na sztywno pianę z kremówki oraz dodać połowę dżemu truskawkowego (lub konfitury). Druga połowę konfitury podgrzać, a po ostudzeniu dodać do niej pokrojone w kostkę truskawki.
Krok 3
Ułożyć pierwszą część biszkoptu na spód, a na to wyłożyć 1/3 dżemu z kawałkami truskawek. Na to rozsmarować1/3 masy mascarpone. Przykryć drugim biszkoptem i ponownie wyłożyć 1/3 dżemu i masy. Na to położyć trzeci krążek i wyłożyć pozostałość masy i dżemu. Ostatni (czwarty) krążek posypać wierzchnią warstwą biszkoptu zdjętą po upieczeniu. Boki udekorować bitą śmietaną, bezą i truskawkami. Można to samo zrobić również z wierzchem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej