Whisky sour – przepis na klasyczny drink | Przepisy.pl pixel

Whisky sour – przepis na klasyczny drink

Autor: Barman

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 mililitrów

15 mililitrów

1 szklanka

15 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do shakera wypełnionego lodem wlejcie 50 ml whisky, 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 15 ml syropu cukrowego. Jeśli chcecie, aby wasz drink whisky sour miał kremową konsystencję, dodajcie 15 ml białka jajka.

Krok 2

Energicznie wstrząśnijcie shakerem przez około 15-20 sekund. Jeśli używacie białka jajka, najpierw możecie wykonać „dry shake” (bez lodu), aby lepiej spienić składniki. Następnie dodajcie lód i ponownie wstrząśnijcie.

Krok 3

Przelejcie drink whisky sour przez sitko do schłodzonej szklanki typu old fashioned lub whisky glass, wypełnionej kostkami lodu.

Krok 4

Drink whisky sour udekorujcie plasterkiem cytryny i wisienką koktajlową, aby drink wyglądał elegancko i zachęcająco.

Tagi:Impreza
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza sticks - VIDEO
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Przepis z alkoholem

Czy masz ukończone 18 lat?

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Whisky sour – przepis na klasyczny drinkWhisky sour – przepis na klasyczny drink

Whisky sour to klasyka wśród koktajli. Charakteryzuje się idealnym połączeniem słodyczy, kwaśności i aromatycznego smaku whisky. Ten elegancki drink sprawdzi się zarówno na kameralne wieczory, jak i na większe przyjęcia. Jeśli szukacie idealnego przepisu na whisky sour, jesteście we właściwym miejscu!

Dla kogo?

Whisky sour to doskonała propozycja dla miłośników wytrawnych, zrównoważonych smaków. To drink, który spodoba się zarówno koneserom whisky, jak i osobom, które dopiero zaczynają przygodę z koktajlami.

Na jaką okazję?

Sour whisky to uniwersalny koktajl, który pasuje na każdą okazję. Idealny na wieczorne spotkania w gronie znajomych, eleganckie przyjęcia, a także jako dodatek do kolacji przy świecach. Jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, więc z powodzeniem możecie go przygotować, gdy wpadną do was niezapowiedziani goście.

Czy wiesz, że?

Whisky sour to jeden z najpopularniejszych koktajli w Ameryce. Proste proporcje whisky sour sprawiają, że drink ten pozostaje ponadczasowym klasykiem, który bardzo szybko można przygotować w domu.

Dla urozmaicenia:

Eksperymentujcie z rodzajem whisky – bourbon nada drinkowi delikatniejszy smak, podczas gdy szkocka whisky doda dymnych nut. Jeśli lubicie słodsze drinki, zwiększcie ilość syropu cukrowego do 20 ml.