
Składniki
8 gramów
500 gramów
210 mililitrów
3 sztuki
100 gramów
60 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do ciepłego mleka wsypujemy drożdze oraz łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 10 min., aż zaczyn zacznie pracować i pojawią się bąbelki na powierzchni mleka.

Krok 2
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Następnie wlewamy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto (2-3 min.).

Krok 3
Po chwili wbijamy jajka i nadal wyrabiamy (5-6 min.).

Krok 4
Gdy ciasto stanie się elastyczne i błyszczące, dodajemy miękkie masło i nadal wyrabiamy (4-5 min.).

Krok 5
Następnie formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Najlepiej położyć ciasto w ciepłe miejsce.

Krok 6
Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę. Dzielimy je na 12 mniejszych porcji i formujemy z nich kulki. Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Z wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 20 min.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej