
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
500 gramów
3 sztuki
3 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na różyczki, łodygi obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.
Krok 2
Wino zagotuj z tymiankiem, liśćmi laurowymi, czosnkiem. Przykryj i gotuj około 10 minut.
Krok 3
Wyjmij czosnek, liście laurowe i tymianek, dodaj cukier, sok z cytryny, sól i pierz.
Krok 4
Włóż brokuły, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Brokuły wyjmij.
Krok 5
Oliwę z oliwek wymieszaj z 3 łyżkami wywaru, włóż oliwki i brokuły, podgrzej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej