Sałatka z winogronem
czyli zielona sałatka
łatwe
178 osób zapisało

Składniki
20 dekagramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Winogrona umyj, pokrój na połówki i pozbądź się pestek.

Krok 2
Brokuły podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu schłodź je w wodzie z kostkami lodu.

Krok 3
Sałatę porwij na mniejsze liście i wymieszaj z brokułami oraz winogronami.

Krok 4
Stwórz aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Krok 5
Sałatkę ułóż na talerzu, polej sosem, posyp kiełkami i rodzynkami.


Dobra rada:
Taką sałatkę możesz również przygotować w wersji z mięsem, np. smażonym lub gotowanym kurczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z winogronem
Sałatka z winogronem, czyli zielona sałatka to pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza drobiowego mięsa i ryb, takich jak dorsz, pstrąg czy łosoś. Jej bazowym składnikiem jest sałata dowolnego gatunku – dobrze będzie pasować krucha lodowa albo delikatna w smaku masłowa i rzymska. Połącz ją z różyczkami brokuła, ugotowanymi wcześniej do miękkości. Jeśli jednak wolisz chrupiące warzywa, zblanszuj je tylko, czyli ugotuj krótko we wrzątku i natychmiast schłodź w lodowatej wodzie. Sałata i brokuły to warzywa, które możesz śmiało komponować ze słodkimi składnikami. Wykorzystaj to i dodaj rodzynki oraz połówki białych winogron bezpestkowych. Całość połącz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym na bazie oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Znakomicie podkreśli on smak sałatki z winogronami, a także nada jej przyjemnego zapachu. Serwuj to danie nie tylko jako dodatek do obiadu, wspaniale smakuje również z pszennym pieczywem, np. bagietką. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego!