
Składniki
1 szczypta
3 sztuki
450 gramów
250 gramów
2 łyżeczki
150 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielić cukier na puder
Krok 2
przesiać mąkę i wsypać do cukru
Krok 3
dodać sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia
Krok 4
dodać masło (schłodzone)
Krok 5
przemieszać 5 sekund, obroty poz. 4
Krok 6
dodać jajka, śmietanę i ucierać 20s. poz. 5 a następnie 15s. poz 4
Krok 7
2 kule ok 550 i reszta i do lodówki
Krok 8
jabłka obrać i poszatkować 5s. poz 5 następnie smażyć 10 minut, 100 stopni poz. ok 2-3. + motylek. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru + łyżeczkę cukru żelującego
Krok 9
dodać przyprawę do szarlotki np. Kamis (cynamon+imbir+goździki+kardamon) 1/2 łyżki
Krok 10
większą kulę wyjąć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 12 minut, grzałka góra+dół 200 stopni, wyjąć
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej