
Składniki
200 gramów
5 sztuk
1 łyżeczka
0.3 szklanki
3 łyżeczki
500 gramów
1 opakowanie
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw.
Krok 2
Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj razem z 0,5 szklanki cukru, sokiem wyciśniętym z cytryny, cynamonem i cukrem waniliowym.
Krok 3
Żelatynę rozpuść w winie, podgrzej. Wymieszaj razem z utartymi żółtkami na puch i odstaw do lodówki.
Krok 4
W tym czasie ubij białka mikserem, razem ze szczyptą soli. Uważaj, aby do piany nie dostała się woda, wtedy nie zesztywnieje. Gdy masa pozostawiona w lodówce zgęstnieje, wymieszaj ją z ubitą pianą, rozłóż w pucharkach i z powrotem wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Krok 5
Maliny przepłucz, kilka pozostawiając do dekoracji, resztę zagotuj z cukrem i przetrzyj przez sitko. Przelej na osobną miseczkę i również wstaw do lodówki.
Krok 6
Gdy sos malinowy wystygnie, a Berliner luft będzie gotowy do podania, polej pucharki sosem i przyozdób pozostawionymi owocami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej